Ενόψει πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέχρι τις 30 Ιουνίου η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «παγώνει» πλειστηριασμούς των σπιτιών για χρέη προς τις τράπεζες και τους οίκους που έχουν αγοράσει τα τραπεζικά δάνεια των πολιτών και «πετάει το μπάλακι» στην επόμενη κυβέρνηση (προφανώς συγκυβέρνηση και λόγω απλής αναλογικής) για τις τελικές αποφάσεις.
Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποφευχθούν οι δραματικές εικόνες του να πετάγονται έξω από τα σπίτια τους πολίτες και να μένουν άστεγοι, κάτι που θα είχε αρνητικό επικοινωνιακό αντίκτυπο στην όλη εικόνα της κυβέρνησης.
Ενδεικτικό του εύρους κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι ότι το ιδιωτικό χρέος προς τράπεζες και λοιπά αγγίζει τα 240 δις ευρώ χωρίς καμία προοπτική μείωσης του. Αντίθετα η νέα δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπολογίζεται ότι θα αυξήσει το χρέος έτι περαιτέρω.
Δημοσιεύθηκε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται έως 30.6.2011 οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και τους εκδοχείς αυτών για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διασφαλίζεται η άμεση ισχύ της αναστολής των πλειστηριασμών, ώστε να αποτραπούν και οι πλειστηριασμοί που έχουν οριστεί για τις πρώτες εβδομάδες του έτους.
Αντίστοιχα, ζήτημα ημερών είναι να κατατεθεί και σχετική τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία θα παραταθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών που επισπεύδονται από οποιονδήποτε σε βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ανεξαρτήτως ποσού της απαίτησης.
Ανησυχία από τις τράπεζες για την επόμενη ημέρα
Από την πλευρά των τραπεζών πάντως, μολονότι αναγνωρίζουν την ανάγκη «παγώματος» των πλειστηριασμών λόγω πανδημίας, αλλά και με δεδομένο ότι παραμένουν κλειστά και τα δικαστήρια, επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Και αυτό γιατί φοβούνται ότι η μακροχρόνια αναστολή των πλειστηριασμών μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου κουλτούρα αποπληρωμών, εντείνοντας το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Εξάλλου, με περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε μορατόρια, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, τόσο για αντικειμενικούς λόγους όσο και από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές πολλά από αυτά να σταματήσουν να εξυπηρετούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες.