Ο «πόλεμος» ευρώ-δολαρίου άρχισε

1378
παγκόσμια

Με το ευρώ να υποχωρεί κάτω και από το όριο του 1,10 δολαρίου, ήταν βέβαιο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα αργήσει να αντιδράσει. Η ΕΚΤ θέλει και πετυχαίνει να υποτιμήσει το νόμισμά της υπογράμμισε και εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Fed, που «κάθεται», όπως είπε, αφήνοντας το ισχυρό δολάριο να πλήττει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη.

Με την επισήμανση αυτή κήρυξε ατύπως τον νομισματικό πόλεμο ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, αλλά είναι ένας «πόλεμος», που δεν μπορεί ο ίδιος να ελέγξει.

O Ντόναλντ Tραμπ πιέζει με συνεχείς, σε υψηλούς τόνους, παρεμβάσεις να πιέζει την αμερικανική κεντρική τράπεζα να προβεί σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. Ο Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να αποφασίσει σύντομα νέα μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης, αλλά αυτό είναι κάθε άλλο παρά αρκετό για έναν πρόεδρο, που έχει υποσχεθεί ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% και ετοιμάζεται για τη μάχη επανεκλογής το 2020.

Το ξεκαθάρισε λοιπόν πως επιθυμία του είναι να οδηγηθούν τα αμερικανικά επιτόκια στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος. Πρέπει η Fed να ακολουθήσει κατά βήμα την ΕΚΤ, που έχει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο μηδέν και το καταθετικό στο -0,5%, είναι η ξεκάθαρη στάση του  Τραμπ. Μπορεί όμως να αναγκάσει την ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα να το πράξει; Η Fed δεν τρομάζει από «τιτίβασματα» ακόμη και εάν αυτά προέρχονται από τον ισχυρότερο άνθρωπο του πλανήτη. Θα μπορούσε να τρομάξει όμως εάν δει τις αγορές να επιβεβαιώνουν τους φόβους του και την οικονομία να δέχεται ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι πολύ πιο ισχυρή από της ευρωπαϊκής. Την ώρα που Γερμανία και Ιταλία είναι στο χείλος της ύφεσης και ολόκληρη η ζώνη του ευρώ αναπτύσσεται αναιμικά, το αμερικανικό ΑΕΠ «τρέχει» ακόμη με ρυθμούς 2,1%. Ωστόσο έτρεχε με ρυθμούς άνω του 3% το πρώτο τρίμηνο του έτους και όσο το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, θα κατεβάζει πιθανότατα ταχύτητα.

Η άκρως αποφασιστική δράση της ΕΚΤ επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για απόλυτη ισοτιμία των δύο νομισμάτων: 1 ευρώ- 1 δολάριο. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, η Fed δεν θα έχει πολλές επιλογές, από το να αλλάξει και εκείνη στρατηγική. Ο Τραμπ δεν ελέγχει το παιχνίδι, αλλά η αγορά συναλλάγματος έχει τη δική της δύναμη να σπρώξει το χέρι του Πάουελ.

Όσο για τον Αμερικανό πρόεδρο, δεν θα μείνει και εκείνος άπραγος. Η απειλή για «δασμούς» ως αντίποινα για την «σκόπιμη υποτίμηση» του ευρώ μένει πάντα στο τραπέζι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας