Ο Πομπέο κατηγορεί τη Μόσχα ότι «σπέρνει χάος» στη Μεσόγειο

614
Ο Πομπέο κατηγορεί τη Μόσχα

Ευθεία επίθεση κατά της Ρωσίας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγορώντας την ότι «διαταράσσει της σταθερότητα» στη Μεσόγειο και ότι «σπέρνει το χάος» στις χώρες της περιοχής.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν η στήριξη που παρέσχε ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση για την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ στην τελευταία επειδή εγκατέστησε στο έδαφος της τους S-400.

Καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή της Μεσογείου, ο Μάικ Πομπέο υποστηρίζει ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών «επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία της περιοχής».

«Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ εργάζονται με αποτελεσματικό τρόπο με τους συμμάχους στην περιοχή και στηρίζουν τις πολιτικές διαδικασίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Λιβύη» προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Μάικ Πομπέο, που επισημαίνει ότι η Ρωσία «από την πλευρά της παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις χώρες της Μεσογείου, στηρίζει την βίαιη δικτατορία της Συρίας υπό τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ, και ρίχνει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης στη Λιβύη, κάνοντας τον διαμεσολαβητή».

Και ο Μάικ Πομπέο, συνεχίζοντας με την ίδια νεοψυχροπολεμική, αντίληψη κατηγορεί τη Ρωσία ότι «συνεχίζει να απειλεί την σταθερότητα στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας πλήθος πρακτικών, όπως διασπείροντας παραπληροφόρηση, υποσκάπτοντας την εθνική κυριαρχία και σπέρνοντας χάος, συγκρούσεις και διχόνοια μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Μεταξύ άλλων ο Μάικ Πομπέο καταγγέλλει τη συμπεριφορά της Ρωσίας όσον αφορά την Ελλάδα αλλά και τη Συρία. Προφανώς ο Μάικ Πομπέο ενοχλήθηκε από το γεγονός οτι η Ρωσία στηρίζει την επέκταση ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12ν.μ στο Αιγαίο και ότι επίσης στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της τελευταίας τόσο απέναντι στην εισβολή των ΗΠΑ όσο και της Τουρκίας στο Συριακό έδαφος.

Η δήλωση αυτή έγινε πάντως την ίδια ημέρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, έδωσε συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

Να θυμίσουμε ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας  χαρακτήρισε «παράνομες» τις αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία για τους S-400. Όπως είπε οι κυρώσεις αυτές «επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας