Ο κυκλώνας Ντόριαν σαρώνει Μπαχάμες απειλεί ΗΠΑ

692
ντόριαν

Ο ισχυρός κυκλώνας Ντόριαν συνεχίζει να σαρώνει τις Μπαχάμες με χιλιάδες σπίτια να έχουν παρασυρθεί από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ανέμους να λυσσομανούν με ταχύτητα τα 300 χλμ. την ώρα, μια πρωτοφανής κατάσταση στην ιστορία αυτού του αρχιπελάγους της Καραϊβικής.

Καταστροφές «χωρίς προηγούμενο» στα νησιά Αμπάκος, γράφει σε μήνυμά του στο Twitter ο Χάμπερτ Μίνις, πρωθυπουργός της χώρας που βρίσκεται ανάμεσα στη Φλόριντα, την Κούβα και την Αϊτή«Βάσει των πληροφοριών που έρχονται από το Αμπάκο, η καταστροφή δεν έχει προηγούμενο. Η ταχύτητα των ανέμων μειώθηκε στα 265 χλμ. την ώρα, αλλά ο Ντόριαν επιμένει να είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη καταιγίδα».

Υπολογίζεται ότι 13.000 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ή καταστραφεί από το πέρασμα του Ντόριαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός, ενώ αναφέρονται ήδη πέντε νεκροί και είκοσι τραυματίες.

«Δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα αυτού που συνέβη. Όμως ο κυκλώνας Ντόριαν είχε ένα καταστροφικό πέρασμα», δήλωσε ο Σουν Μπιούλο, επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων εκτάκτων καταστάσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο Ντόριαν βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά» στη Φλόριντα συνεχίζοντας την άστατη πορεία του προς τις ΗΠΑ όπου οι αρχές διέταξαν την προληπτική απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων από τις εστίες τους στις παράκτιες περιοχές.

Έπειτα από ημέρες αβεβαιότητας για την πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας, της κατηγορίας 5, που χαρακτηρίζεται «καταστροφικός» από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, οι αρχές στις νοτιοανατολικές πολιτείες Φλόριντα, ΤζόρτζιαΝότια Καρολίνα έδωσαν τελικά εντολή για την εκκένωση περιοχών όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ένταση με την οποία ο Ντόριαν θα πλήξει τη Φλόριντα, αναφέρουν οι αρχές.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που μπορεί να πληγούν από τον Ντόριαν. ‘Εως 50.000 άνθρωποι στη Φλόριντα, την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα μπορεί να χρειαστούν προσωρινό κατάλυμα έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με την επίδραση του κυκλώνα.

Εκατοντάδες εθελοντές υπό τον Ερυθρό Σταυρό, οχήματα ταχείας επέμβασης και περισσότερα από 30 φορτηγά γεμάτα από προμήθειες με είδη πρώτης ανάγκης είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που αναμένουν την έλευση του Ντόριαν.

Συγκεκριμένα στη Νότια Καρολίνα ο κυβερνήτης έδωσε εντολή για την υποχρεωτική εκκένωση της ακτής της πολιτείας, ένα μέτρο που επηρεάζει σχεδόν 800.000 κατοίκους. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ήδη κηρυχθεί στη Φλόριντα και σε 12 κομητείες της Τζόρτζια. Υποχρεωτική εκκένωση περιοχών διατάχθηκε και στις παραλιακές περιοχές των κομητειών Παλμ Μπιτς και Μάρτιν, στη Φλόριντα, και σε έξι παράκτιες κομητείες της Τζόρτζια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας