Ο Ερντογάν εκβιάζει με την ροή μεταναστών Ελλάδα και Ε.Ε

741
ερντογάν

Ωμός εκβιασμός από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντoγάν, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Βεβαίως ο εκβιασμός όλο τυχαίως πλήττει κυρίως την Ελλάδα αφού η Ευρώπη έχει κλειστά τα σύνορα και δεν επιδεικνύει καμία αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό, ενώ δεν δίνει ούτε τα απαραίτητα κονδύλια και όσα δίδονται, διασπαθίζονται στις τσέπες επιτήδειων και διαπλεκόμενων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή.Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου» , κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα, έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε:  «Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες.Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Η στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε.

Μπορεί να πάρουμε και τρίτο γεωτρύπανο για την ανατολική Μεσόγειο

Στην επιθετική του ρητορική παρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη ανατολική Μεσόγειο επέμεινε στην ομιλία του.

«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα που έχουμε στην περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι το τέλος» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα επαίνεσε την παρουσία των τουρκικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο. «Αν έχουμε λόγο στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο το οφείλουμε στα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία μας. Τώρα έχουμε δύο δικά μας ερευνητικά και δύο πλοία-γεωτρύπανα. Και μπορεί να έρθει και τρίτο γεωτρύπανο» πρόσθεσε.

Από την ομιλία του δεν έλειψαν, δε, και τα μηνύματα προς τις ΗΠΑ με αφορμή τις κυρώσεις για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που απέκτησε η Άγκυρα. «Οι απειλές για κυρώσεις κατά της χώρας δεν μας τρομάζουν, δεν μας πάνε πίσω, το αντίθετο ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας για τον τρόπο που κινούμαστε» ήταν η αποστροφή του κ. Ερντογάν.

Απάντηση Κομισιόν:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά τις δεσμεύσεις της από τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας για το  προσφυγικό και τόσο η Ε.Ε όσο και η Τουρκία παραμένουν δεσμευμένες στη δήλωση του 2015, απάντησε σήμερα η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν.

Παρά τον υπαινιγμό του Προέδρου Ερντογάν για ανάγκη περισσότερων κονδυλίων η Νατάσα Μπερτώ τόνισε ότι ήδη 5,6 από τα 6 δισ. ευρώ της δήλωσης του 2015 έχουν εκταμιευθεί προς την Τουρκία και ο Επίτροπος Αβραμόπουλος παραμένει σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για την υποστήριξη της χώρας αυτής στη διαχείριση των ροών βάσει της Συμφωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας