Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επιχείρηση στη Βόρεια Συρία. Ενοχλημένες οι ΗΠΑ

1450
ερντογάν

Για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών, που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα, αλλά υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, μίλησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δηλώσαμε πως θα εξαπολύσουμε επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη τις ερχόμενες ημέρες για να σώσουμε την περιοχή από την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση» ανέφερε σε ομιλία του στη Διάσκεψη της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις περιοχές που ελέγχουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ήδη από τις 30 Οκτωβρίου πως η Τουρκία είναι έτοιμη για αυτή την επίθεση, που θα είναι η τρίτη επιχείρηση που πραγματοποιεί ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία.

Ο ίδιος καταφέρεται συχνά κατά της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσινγκτον στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), ενός αραβοκουρδικού συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη, υποτίθεται, κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η Άγκυρα θεωρεί πως οι YPG αποτελούν προέκταση στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κoυρδιστάν (PKK), που διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος από το 1984 και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Τουρκία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στόχος μας δεν είναι οι Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. Ήδη Αμερικανοί στρατιώτες έχουν παρουσία στο πλευρό των FDS ανατολικά του Ευφράτη.

Ο Ερντογάν δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη διάρκεια της σχεδιαζόμενης επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη. Ωστόσο, ο Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος της αλ-Τζάις αλ Ουατάνι (Εθνικός Στρατός), ενός συνασπισμού ανταρτών που πρόσκειται στην Άγκυρα, δήλωσε πως «αφορά όλες τις περιοχές, από τη Μάνμπιτζ έως την Ταλ Αμπιάντ, χωρίς εξαίρεση», και στις δύο όχθες του ποταμού».

Οι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσινγκτον ότι εγκατέστησε, παρά την αντίθεση της Άγκυρας, παρατηρητήρια για την αποτροπή των συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις YPG.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε χθες πως τα παρατηρητήρια εγκαταστάθηκαν «στην περιοχή των συνόρων στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας».

«Είναι προφανές πως ο στόχος των ραντάρ και των παρατηρητηρίων που εγκατέστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να προστατευθεί η χώρα μας από τους τρομοκράτες, αλλά να προστατευθούν οι τρομοκράτες από την Τουρκία» είπε ο Ερντογάν.

Τον Οκτώβριο, η Τουρκία είχε εξαπολύσει πολλές σποραδικές επιθέσεις εναντίον των YPG στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα η κουρδική πολιτοφυλακή να διακόψει για δέκα ημέρες τις επιχειρήσεις της εναντίον του ΙΚ και να προκληθεί μεγάλη ενόχληση στην Ουάσινγκτον.

Ανάμεσα στα θέματα που προκαλούν τη μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κυρίως το θέμα της Μάνμπιτζ, περιοχής στη βόρεια Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο των YPG, εκεί όπου σταθμεύουν επίσης Αμερικανοί στρατιώτες.

Τον Μάιο είχε δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης με σκοπό τη μείωση των εντάσεων, ο οποίος προέβλεπε κυρίως την αποχώρηση των YPG από τη Μάνμπιτζ και τη δημιουργία κοινών αμερικανοτουρκικών περιπολιών, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο.

Όμως η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει από τότε να υπενθυμίζει πως η προβλεπόμενη αποχώρηση των YPG δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και να απειλεί με στρατιωτική δράση εναντίον των YPG, αν η Ουάσινγκτον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία είναι θύμα μιας «τακτικής κωλυσιεργίας» σχετικά με τη Μάνμπιτζ και πως το ΙΚ δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη Συρία.

«Τώρα είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε την απόφασή μας να διασκορπίσουμε τους κύκλους του τρόμου ανατολικά του Ευφράτη. Το γεγονός πως έχουμε βαθιές διαφορές αντίληψης με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μυστικό» είπε.

«Μια τακτική κωλυσιεργίας έχει χρησιμοποιηθεί στη Μάνμπιτζ και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται… Δεν υπάρχει πλέον απειλή με το όνομα Ντάες στη Συρία. Αυτό είναι παραμύθι» είπε ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας