Ο 'Δίας' της αυθαιρεσίας

1459
διαστροφές
Η μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης του “18 “Άνω” στην Κυψέλη ήταν αυτή τη φορά ο στόχος των καλόπαιδων με το πλούσιο ιστορικό προπηλακισμών και επιθέσεων σε πολίτες.
Τι ακριβώς δουλειά κάνει η ομάδα ΔΙΑΣ και πώς την κάνει; Ρητορική μεν αλλά ουσιαστική η ερώτηση, που τίθεται συχνά αλλά συνήθως εις ώτα μη ακουόντων. Γιατί οι καταγγελίες πολιτών για την δράση και το “στιλ” των αστυνομικών αυτής της ομάδας είναι αρκετά συχνές για να θεωρούνται ήσσονος σημασίας και αρκετά διαχρονικές ώστε να καταδεικνύεται ότι (περιέργως;) αυτή η ομάδα ξεπερνά πολύ… προγραμματισμένα τα όρια.
Γιατί και οι αστυνομικοί, όσο κι αν ορισμένοι από αυτούς καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν, είναι υποχρεωμένοι να κινούνται εντός ορίων. Και αυτά τα όρια είναι επαγγελματικά αλλά πολύ περισσότερο, δημοκρατικά. Με απλά λόγια, ούτε ο “Δίας” ούτε καμιά άλλη ομάδα της ΕΛΑΣ δικαιούνται να αντιμετωπίζουν με σκαιό τρόπο πολίτες και δεν έχουν -σε καμιά περίπτωση- δικαίωμα να τους προπηλακίζουν και να τους τρομοκρατούν.
Αυτή τη φορά ο στόχος των ανδρών της ομάδας “Δίας” δεν ήταν διαδηλωτές, όπως συνήθιζαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θεραπευτές και θεραπευόμενοι της Κοινωνικής Επανένταξης του “18 “Άνω” στην Κυψέλη, που “προσέρχονταν για να συμμετάσχουν σε ψυχοθεραπευτικές και ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες”.
Όπως καταγγέλλουν οι θεραπευτές της δομής, οι ενέργειες των αστυνομικών που “ ασκούσαν ελέγχους σωματικούς και λεκτικούς με ειρωνικό ύφος και απειλητική διάθεση” κάνοντας επίσης “προσωπικές ερωτήσεις πέραν των αρμοδιοτήτων τους”, ήρθαν “σε αντίθεση με το θεραπευτικό έργο”.
Και έχει ιδιαίτερη σημασία, την οποία δεν μπορούν να προσπεράσουν οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί προϊστάμενοι της Ομάδας, η παρατήρηση της προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του “18 Άνω” Κατερίνας Μάτσα: “To είδος των ερωτήσεων που έθεταν [τα μέλη της “Δίας”] και ο τρόπος τους, κατέλυαν κάθε έννοια απόρρητου, καταστρέφοντας την ίδια τη θεραπευτική διαδικασία, στο πιο λεπτό της σημείο, την επανένταξη”.
Βάσει όλων αυτών, το λιγότερο είναι αυτό που ζητούν οι θεραπευτές και οι θεραπευόμενοι της μονάδας: Να καταδικαστούν αυτές “οι πρακτικές κατάχρησης εξουσίας που υπονομεύουν τον αγώνα που δίνουν οι απεξαρτημένοι για την ζωή τους”, τόσο από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όσο και τους επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας. Και, βέβαια, μαζί με την πολιτική καταδίκη αυτών των μεθόδων να υπάρξει και πρακτική, υπηρεσιακή τιμωρία των υπευθύνων.
Γιατί οι αρμόδιοι (πολιτικοί και υπηρεσιακοί) παράγοντες έχουν ηθική και συνταγματική υποχρέωση να μας φυλάνε από τους “φύλακες”.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας