Ο αγώνας των «εργολαβικών» εργαζομένων στα ΕΛΠΕ πρέπει να δικαιωθεί

973
εργολαβικών
Εθνικό έγκλημα το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 12/1, ο Παν. Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας και αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Α’ Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν και συνάντηση με πολυμελή αντιπροσωπεία των εργολαβικών εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ μέσω εργολάβων και σε καθεστώς υποβάθμισης και ανασφάλειας, οι οποίοι απέργησαν και κατά τη διάρκεια των εορτών, εργάζονται στα ΕΛΠΕ πάνω από 15 χρόνια όλοι τους, καλύπτοντας όχι μόνον πάγιες, αλλά εντελώς βασικές και κρίσιμες εργασίες της επιχείρησης.

Στο διάστημα της πολυετούς εργασίας τους, οι μισθοί τους, αντί να αυξάνονται, έχουν περικοπεί περίπου στο μισό, δεν παίρνουν ανθυγιεινό επίδομα, τριετίες, επιδόματα βάρδιας, γάμου κτλ., ζώντας σε ένα εργασιακό καθεστώς εξαιρετικά υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο με αυτό των άλλων εργαζομένων των ΕΛΠΕ με σταθερή εργασία. Ο μόνος κερδισμένος από τις συνθήκες γαλέρας των εργολαβικών, είναι φυσικά οι εργολάβοι τους! Για το λόγο αυτό, προέβησαν σε πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του 2018, προσπαθώντας να βελτιώσουν τις εργασιακές τους συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε, ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως το εγκληματικό ξεπούλημα του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα, που προωθεί η κυβέρνηση του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπερκερδοφόρα ΕΛΠΕ δεν χρειάζονται ξεπούλημα, αλλά ριζική ανασυγκρότηση ως δημόσια επιχείρηση, με δημόσιο μάνατζμεντ, που θα εργάζεται με αυστηρά αναπτυξιακά κριτήρια, χωρίς κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις, και ως τέτοια θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ με καθεστώς εργολαβίας, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι ριζικά αντίθετη με το καθεστώς αυτό των εργασιακών σχέσεων σε εργολάβους, το οποίο έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο, γιατί κρατά σε κατάσταση ομηρίας τόσο σε κυβερνητικά κόμματα, όσο και στους εργολάβους, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Τους υποχρεώνει σε εργασιακό καθεστώς γαλέρας, με όλα όσα ανέφεραν ότι υφίστανται οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ στους εργολάβους και, δυστυχώς, είναι οι πρώτοι που απολύονται σε περιπτώσεις που οι εκάστοτε Διοικήσεις αποφασίσουν περικοπές προσωπικού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Ενότητα στέκεται στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, στηρίζοντας τους δίκαιους αγώνες τους, μέχρι την τελική δικαίωσή τους με σταθερές εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Κλείνοντας, ο Παν. Λαφαζάνης διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει ξανά συνάντηση με τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ, προκειμένου να ξαναθέσει το ζήτημα των εργολαβικών εργαζομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας