Ούτε ο κορονοϊός δεν κατάφερε να φέρει την αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη

1165
ευρωζώνη

Με το σταγονόμετρο και αυστηρά περιορισμένες σε ποσότητα και χρόνο οι “παραχωρήσεις” στην οικονομική χρηματοδότηση των χωρών μελών που το χρειάζονται, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup. Μένει και πάλι στην ΕΚΤ να “καλύψει” την Ευρωζώνη και το ευρώ μέχρι να επιτευχθεί ένα βήμα στην οικονομική ανασυγκρότηση.

Από τα τρία χρηματοδοτικά μέσα που αποφάσισθηκαν για άμεση χρήση μέχρι του ποσού των 540 δισ. ευρώ, ενα “εργαλείο”, αυτό του ESM, αποκαλύπτει τη σαφή ανεπάρκεια των χθεσινών αποφάσεων. Τα δάνεια που οι χώρες μέλη θα ζητήσουν από αυτό, μπορούν να είναι απαλλαγμένα δημοσιονομικών (μνημονιακών) προϋποθέσεων μόνο στο βαθμό που η χώρα σε κάθε έλεγχο είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι έχει ξοδέψει το δάνειο για δαπάνες υγείας και μόνο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων… Κάθε άλλη δαπάνη, όπως φρόντισε με πολλή επιμέλεια να εξηγήσει ο ίδιος υπουργός θα υπόκειται στις (μνημονιακές) δεσμεύσεις του ECCL, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ESM.

Για άλλη μια φορά η έκδοση ευρωομολόγου, δηλαδή η αμοιβαιοποίηση του χρέους για τη χρηματοδότηση αντιμετώπισης της πανδημίας και της ακραίας κατάστασης ύφεσης που συνδέεται με το lockdown σε κάθε χώρα, παραπέμπεται για το απώτερο μέλλον, αφήνοντας την Ευρωζώνη με ενα “βοήθημα” της τάξης των 540 δισ. ευρώ όταν, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ανάγκες ξεπερνούν άμεσα το 1,5 τρισ. ευρώ. Η υπόσχεση Γερμανών και Γάλλων να γίνει στο μέλλον μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός Ταμείου ανασυγκρότησης αφήνεται να αιωρείται στο ευρωπαϊκό στερέωμα προκειμένου να καλύψει την άμεση ανεπάρκεια της χθεσινής απόφασης.

Είναι άγνωστο προς το παρόν λόγω του καθολικού Πάσχα το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές απέναντι στην “ανεπάρκεια” των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup. Είναι όμως μάλλον βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα χρειασθεί να επανέλθει παρεμβατικά προκειμένου να καλύψει το “κενό” αυτό και να εξισορροπήσει έστω και έμμεσα στις αγορές συναλλάγματος τις πιέσεις που αναπόφευκτα θα δεχθεί το ευρώ.

Άλλωστε η νέα κίνηση της Fed να ενισχύσει αφενός την οικονομία στις ΗΠΑ με 2,3 επιπλέον τρισ. δολ. και αφετέρου η απόφασή της να επεκτείνει τις αγορές της ακόμα και σε νυν “non investment grade” τίτλους έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρωζώνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας