Ομολογία σοκ διοικητή στρατευμάτων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν: Δεν κερδίζουμε τον πόλεμο!

1491
αφγανιστάν

Ωμή και ξεκάθαρη υπήρξε η ομολογία του νέου αμερικανού διοικητή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν: «Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο!»!

Η ομολογία αυτή, που προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ, δεν είναι μόνο ομολογία αποτυχίας μιας μεγάλης υπερπόντιας στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά χάσει τις τελευταίες δεκαετίες όλους τους πολέμους που έχουν διεξάγει ή δεν μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν στρατιωτικά και πολιτικά τα όποια θετικά στρατιωτικά τους αποτελέσματα.

Και όταν μια ιμπεριαλιστική δύναμη που ηγεμονεύει στον κόσμο, χάσει την ικανότητα να επιβάλλεται στρατιωτικά σε όσους αμφισβητούν την κυριαρχία της ή «παρεκτρέπονται», τότε έχει περάσει στην φάση της παρακμής της και του οριστικού τέλους της παγκόσμιας επικυριαρχίας της.

Η ομολογία του αμερικανού στρατιωτικού διοικητή στο Αφγανιστάν έρχεται να επισημοποιήσει αυτό το τέλος της αδιαμφισβήτητης αμερικάνικης πλανητικής κυριαρχίας, το οποίο, μάλιστα, φαίνεται ότι θα είναι πολύ σκληρό και ίσως πολύ γρήγορα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε θλιβερές, σε σχέση με το παλαιό «μεγαλείο» τους, καταστάσεις.

Ν.Ζ.

Αίσθηση προκάλεσε στις ΗΠΑ η συνέντευξη του ανώτατου διοικητή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο νεοδιορισθείς στρατηγός Austin Scott Miller, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κερδίσουν στρατιωτικά στον 17ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν, προκαλώντας σοκ στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο NBC News μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, απέφυγε να δεσμευθεί ότι, ο πόλεμος του Αφγανιστάν μπορεί να κερδηθεί στρατιωτικά.

Σημείωσε δε ότι,  η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν – την ίδια την τρομοκρατική ομάδα- την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να συντρίψουν, όταν εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά το 2001.

«Αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να κερδηθεί στρατιωτικά», δήλωσε ο Miller και πρόσθεσε:

«Είναι αναγκαία μία πολική λύση».

Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Ταλιμπάν συνειδητοποιούν επίσης ότι δεν μπορούν να κερδίσουν στρατιωτικά.

Έτσι εάν όλοι συνειδητοποιήσουν, πως δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο, τότε όλοι αρχίζουν να ρωτούν γιατί συνεχίζεται, πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός,παραδεχόμενος ότι, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι εξαντλημένες.

Είναι πλέον καιρός να αρχίσουμε να εργαζόμαστε στο πολιτικό κομμάτι αυτής της σύγκρουσης, συνέχισε ο Miller.

Είμαστε προσκολλημένοι σε μία επιθετική νοοτροπία και μην περιμένετε τους Ταλιμπάν να μας πλήττουν άμεσα, δήλωσε ο Miller από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, υποδηλώνοντας την τακτική ανταρτοπόλεμου, που ακολουθούν.

Από το καλοκαίρι του 2018 αποκαλύφθηκε ότι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών άρχισαν να συναντώνται με ηγέτες των Ταλιμπάν στο Κατάρ, προκειμένου να συζητήσουν τις τοπικές και περιφερειακές εκεχειρίες αλλά και τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, από τις συνομιλίες δεν φαίνεται να έχουν υπάρξει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον περισσότερα εδάφη από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια.

Τέτοιες αμφιλεγόμενες και αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν δαπανήσει πάνω από 840 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.

Παράλληλα δαπανούν για την ανασυγκρότηση μίας χώρας περισσότερα χρήματα από όσα απαιτούσε το Σχέδιο Marshall, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξάλλου και οι New York Times επισημαίνουν ότι, η κατάσταση στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων είναι ζοφερή.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν περισσότερα αφγανικά εδάφη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2001.

Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίζεται ότι η φίλα προσκείμενη στις ΗΠΑ κυβέρνηση του Αφγανιστάν «ελέγχει ή επηρεάζει» το 56% της χώρας.

Ωστόσο, η αξιολόγηση αυτή βασίζεται σε στατιστικές αποκλίσεις.

Σε πολλές περιοχές, η αφγανική κυβέρνηση ελέγχει μόνο τα κεντρικά γραφεία και τα στρατιωτικά στρατόπεδα, ενώ οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα υπόλοιπα.

Για τον λόγο αυτό, στρατηγός Miller μίλησε για ένα βέλτιστο «πολιτικό αποτέλεσμα« αντί για «νίκη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας