Οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου προκαλούν ντόμινο ανατιμήσεων

592
Οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου

Η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά τα χέρια ενώ ενταφίασε λιγνίτη και λιγνιτικές μονάδες.

Το κύμα ακρίβειας που καταγράφεται σε όλο τον κόσμο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτόξευση των τιμών στο φυσικό αέριο, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Καθώς κατέκτησαν ιστορικό υψηλό οι τιμές του φυσικού αερίου ανά τον κόσμο, επηρεάστηκε σε πλανητικό επίπεδο η διαδικασία της παραγωγής και της διακίνησης των αγαθών επισημαίνει το Bloomberg το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 – και συγκεκριμένα σημειώνει ότι η επιρροή αφορά τους πάντες: από τον κατασκευαστή κεραμικών σε μια επαρχία της Κίνας έως τον ζαχαροπλάστη στο Παρίσι.
Συγκεκριμένα, του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει στην ανάλυσή πως το ολοένα και αυξανομένο κόστος του φυσικού αερίου που καταγράφει ιστορικό υψηλό στις περισσότερες αγορές, απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας η οποία έχει ήδη πληγεί από την πανδημία.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Παράλληλα προειδοποιεί πως ο ερχόμενος χειμώνας ίσως αποτελέσει ένα «επίπονο μάθημα» για τον κόσμο, αναφορικά με το πόσο σημαντικό για την οικονομική δραστηριότητα έχει γίνει το συγκεκριμένο καύσιμο καθώς οι απαγορευτικές τιμές μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις όπως μειώσεις στους μισθούς μέσω του πληθωρισμού και μειώσεις στις δαπάνες που θα «παγώσουν» ξανά την αγορά.
Ακόμα χειρότερα όπως εξηγείται, οι ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν μπορεί να αδρανήσουν ολόκληρα τμήματα της βιομηχανίας ή ακόμα και να προκαλέσουν διακοπές λειτουργίας σε μονάδες παραγωγής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές.

Ενεργειακό κόστος

«Η ενέργεια αποτελεί πυλώνα της οικονομίας», δήλωσε ειδικός αναλυτής, προσθέτοντας πως «οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και σε άλλα καύσιμα και πρώτες ύλες μπορούν να επηρεάσουν την «εκκολαπτόμενη» ανάπτυξη που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.
Το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευθεί σε όλο τον κόσμο καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τα συνεχή lockdown που περιόρισαν τις μετακινήσεις και τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες.
Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν το ράλι που ξεκίνησε στα τέλη του 2020 και έκλεισαν με τιμές ρεκόρ κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι. σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο βόρειο ημισφαίριο σημείωσαν έκρηξη στις αρχές του καλοκαιριού ενώ στην Ευρώπη έφτασαν επίσης σε ιστορικό υψηλό λόγω της αναντιστοιχίας της προσφοράς με την ζήτηση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη Ρωσία.
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ηπείρου, περιορίζει τις εξαγωγές για διάφορους λόγους όπως η υψηλή εγχώρια ζήτηση, οι διαταραχές στην παραγωγή και η συμφωνία να μεταφέρει λιγότερα καύσιμα μέσω της Ουκρανίας.

O ρόλος της Ουκρανίας και η Μέρκελ

Μάλιστα υπό το φόβο να σταματήσει η Ουκρανία να αποτελεί χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου που πωλείται στην Ευρώπη, η καγκελάριος Merkel ζήτησε σε πρόσφατη συνάντησή της με τον πρόεδρο Putin, η Ρωσία να επεκτείνει χρονικά αυτή τη συμφωνία ενώ μετέβη και στο Κίεβο όπου τόνισε στον Ουκρανό πρόεδρο πως «το φυσικό αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως γεωπολιτικό όπλο».
Την ίδια στιγμή οι παραδόσεις του υγροποιημένου αερίου (LNG) πλησίασαν ιστορικά υψηλά επίπεδα για την τρέχουσα περίοδο.
Η υψηλή ζήτηση, τα υψηλά ναύλα για τη μεταφορά του καυσίμου και η μείωση νέων εργοστασίων εξαγωγής LNG σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που επηρεάζει τις τιμές όλων των προϊόντων και τις περισσότερες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.

H εξάρτηση της Κίνας

Οι χώρες της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας σχεδιάζουν δεκάδες νέα εργοστάσια αερίου για να καλύψουν τις ανάγκες σε ρεύμα και η Κίνα αναμένεται να αυξήσει την εξάρτησή της από το αέριο στο μεγαλύτερο έως τώρα βαθμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας