Οι Ταλιμπάν κήρυξαν το τέλος του πολέμου-«Σύμμαχος μας η Τουρκία»

507
Οι Ταλιμπάν κήρυξαν το τέλος του πολέμου

Το «τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν» κήρυξε την Κυριακή η οργάνωση των Ταλιμπάν, έπειτα και από την κατάληψη της Καμπούλ. 

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Ναΐμ δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει τελειώσει, τονίζοντας ότι οι Ισλαμιστές εξτρεμιστές πέτυχαν τον στόχο τους να εξασφαλίσουν «την ελευθερία της χώρας μας και την ανεξαρτησία του λαού μας».

Ακόμα, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν δεν περιμένουν από τις ξένες δυνάμεις να επαναλάβουν το λάθος της εισβολής στο Αφγανιστάν, λαμβάνοντας υπόψη την «αποτυχημένη εμπειρία» του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Πάντως, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι «θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας μέσω διαλόγου».

Αν και η Καμπούλ φαινομενικά ελήφθη αναίμακτα, μετά την απότομη αποχώρηση του Προέδρου, Άσραφ Γκάνι, οι αναφορές για εκτελέσεις και βίαιες εκδικητικές πράξεις εναντίον των πιστών στην κυβέρνηση του παραιτηθέντα Προέδρου επισκίασαν την πορεία των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα.

Όσον αφορά σε αυτές τις ανησυχίες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι η οργάνωση θα προσφέρει αμνηστία στους πρώην πιστούς της κυβέρνησης και θα προστατεύσει ξένες πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές στο Αφγανιστάν.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1426974261714071560?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1426981926385094665%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famyna-asfaleia%2Fdiethnis-asfaleia%2F1010378_oi-talimpan-kiryxan-telos-toy-polemoy-toy-afganistan

Παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και πολλών διεθνών οργανισμών να αναζητήσουν πολιτική λύση με την κυβέρνηση του Γκάνι, οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ, την Κυριακή (15/08), ζητώντας την πλήρη μεταφορά της εξουσίας.

Η απότομη αποχώρηση του Γκάνι αιφνιδίασε τους Ταλιμπάν, όπως είπε ο εκπρόσωπος τους στο Al Jazeera και, μετά την αναχώρησή του, οι πρώην σύμβουλοι του παραιτηθέντα Προέδρου ήταν περισσότερο από πρόθυμοι να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια εύκολη μετάβαση της εξουσίας στους Ταλιμπάν.

Μάλιστα, πρώην σωματοφύλακας του Γκάνι είχε δηλώσει στο προαναφερθέν δίκτυο: «Είναι χαρά μου που πραγματοποιώ τη διαδικασία παράδοσης του Προεδρικού Μεγάρου στους εξτρεμιστές των Ταλιμπάν και είναι χαρά μου που αυτή η διαδικασία διεξάγεται χωρίς αιματοχυσία».

Επισημαίνεται πως καθώς οι Ταλιμπάν φέρονται να ετοιμάζονται να ανακηρύξουν το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν», ξένοι εργάτες και διπλωμάτες, όπως και πλήθος Αφγανών που ελπίζουν να ξεφύγουν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν, έχουν κατακλύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά οι εμπορικές πτήσεις έχουν διακοπεί.

Σχέσεις Ταλιμπάν – Τουρκίας

Σημαντική δήλωση, όπως τη χαρακτηρίζει ο Independent Türkçe, έκανε ο μουλά Μοχάμεντ Γιακούπ, γιος του πρώην ηγέτη Μουχάμεντ Ομάρ, και ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα των Ταλιμπάν, με την οποία επισημαίνει ότι «Η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις».

«Ζητάμε από τον Ερντογάν να είναι σεβαστός απέναντί μας. Η Τουρκία είναι μια χώρα που φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς και θέλουμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις με αυτούς. Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο» τόνισε.

Υποστολή σημαίας και παρέμβαση Τραμπ

Η αμερικανική σημαία υπεστάλη και αποσύρθηκε σήμερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, καθώς «σχεδόν όλο» το προσωπικό βρίσκεται στο αεροδρόμιο εν αναμονή της απομάκρυνσής του από τη χώρα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Κυριακή ότι ο Τζο Μπάιντεν οφείλει να παραιτηθεί εξαιτίας της νίκης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, κατ’ αυτόν, από μέρους του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο άλλων προβλημάτων, όπως η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Είναι καιρός ο Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί ατιμασμένος διότι επέτρεψε να γίνει αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν, καθώς και εξαιτίας της ιλιγγιώδους αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, της καταστροφής στα σύνορα, της καταστολής της ενεργειακής μας ανεξαρτησίας και της παράλυσης της οικονομίας μας», υποστήριξε ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας