Οι πλούσιοι της Ευρώπης πάνε στον… παράδεισο

1053
ευρώπης
Πρωταθλητές στη φορο-αποφυγή οι Γερμανοί – €63 δισ. είχαν οι Ελληνες σε εξωχώριες εταιρείες στα χρόνια της κρίσης
Στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ ανέρχεται ο πλούτος των ευρωπαίων πολιτών που «κρύβουν», σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore) και φορολογικούς παραδείσους, καταθέσεις, μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Τα στοιχεία που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής» είναι προϊόν μακροχρόνιας έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Δασμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποκαλύπτουν ότι χώρες που τα προηγούμενα χρόνια «κούναγαν το δάχτυλο» στην Ελλάδα για το θέμα της φοροδιαφυγής είναι πρωταθλήτριες στην απόκρυψη μαύρου χρήματος σε φορολογικούς παραδείσους και σε αμαρτωλές offshore ή κυνηγούν χαμηλότερους ή μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές σε σύγκριση με ό,τι ισχύει στις ίδιες.

Τα κεφάλαια

H Ελλάδα, μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, βρίσκεται στην 5η θέση, με τα συνολικά κεφάλαια που είναι «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους να ανέρχονται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε 63 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί, όπου ο συνολικός πλούτος που έχουν σε υπεράκτιες εταιρείες ξεπερνά τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ! Από κοντά και οι Γάλλοι, με τον πλούτο σε φορολογικούς παραδείσους να εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 277 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο (που πλέον έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση) με τα ποσά σε υπεράκτιες εταιρείες να διαμορφώνονται σε 218 δισ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση είναι οι Ιταλοί με 142 δισ. ευρώ πλούτο εκτός των συνόρων τους.

Μαζί με την Ελλάδα που βρίσκεται, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, στην πέμπτη θέση είναι το Βέλγιο, που οι πολίτες τους διατηρούν και αυτοί περιουσία σε φορολογικούς παραδείσους ύψους 63 δισ. ευρώ, ενώ 10 δισ. ευρώ λιγότερα έχουν οι πολίτες της Ολλανδίας. Οι Πορτογάλοι και οι Αυστριακοί συμπληρώνουν τη δεκάδα με τις χώρες που οι πολίτες τους έχουν επιλέξει υπεράκτιες εταιρείες και φορολογικούς παραδείσους να τοποθετούν καταθέσεις, με τα ποσά να ανέρχονται σε 47 και 41 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον αποτελεί, επίσης, το στοιχείο ότι ενώ η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τα απόλυτα ποσά των καταθέσεων που διατηρούν οι πολίτες της σε φορολογικούς παραδείσους, αν συγκρίνει κανείς το ποσό αυτών των καταθέσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας εκτοξεύονται στην πρώτη θέση, με το ποσοστό να είναι στο 50%.

Η Ελλάδα

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μάλτα, με το ποσοστό τοποθετημένου πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους να ανέρχεται ως ποσοστό του ΑΕΠ σε 48%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα (ποσοστό ως προς το ΑΕΠ 34%) και στην τέταρτη θέση και πέμπτη θέση η Βουλγαρία και η Πορτογαλία με 29% και 24% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αξίζει να τονιστεί ότι ο μέσος όρος των χρημάτων πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν μεταφέρει τα κεφάλαιά τους σε offshore εταιρείες και τράπεζες είναι 9,7% ως ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι στην Ευρώπη χάνονται ετησίως έσοδα που ξεπερνούν τα 46 δισ. ευρώ ή 0,46% του ΑΕΠ. Πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων από τοποθέτηση κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους εμφανίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, όπου τα «χαμένα» έσοδα άγγιξαν τα 60 δισ. ευρώ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κεφάλαια που βρίσκονται σε offshore εταιρείες διαφόρων μορφών κυμαίνονται περί τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 7,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

*Πηγή: tovima.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας