Οι μεγαλοοφειλέτες «φεσώνουν» αλύπητα το Δημόσιο-Αναλυτικά στοιχεία

821
Οι μεγαλοοφειλέτες «φεσώνουν» αλύπητα το Δημόσιο

Είτε η οικονομία πάει πρίμα είτε κλυδωνίζεται από κρίσεις από αυτή, ένα πράγμα δεν αλλάζει: Οι μεγάλοι οφειλέτες αυξάνονται και αυξάνουν και τις οφειλές τους στις εφορίες, κοινώς πίνουν εις υγείαν των κορόιδων που αγωνιούν για το αν βγαίνει ή δεν βγαίνει ο μήνας.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα μητρώα των οφειλετών του Δημοσίου, όπως τα επεξεργάστηκε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους, είναι πραγματικά αποκαλυπτικά, συνάμα εξοργιστικά. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου καταγράφηκε σημαντική μείωση κατά 483.436 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.867.892 οφειλέτες. Η συγκεκριμένη μεταβολή ερμηνεύεται εν μέρει από τον μεγάλο αριθμό των χρεών σε αναστολή είσπραξης στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID19.

Ποιες κατηγορίες οφειλετών μειώθηκαν -Αυξήθηκαν οι οφειλέτες άνω του εκατομμυρίου

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των οφειλετών εντοπίζεται στην κατηγορία που αφορά σε χρέη μικρότερα από 50 ευρώ (μείωση κατά 249.882 οφειλέτες). Στις κατηγορίες οφειλής μέχρι τα 20.000 ευρώ, η πτώση του αριθμού των οφειλετών σε ετήσια βάση συνοδεύεται από μείωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Ενδεικτικά, στο εύρος οφειλής μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 84.250 πρόσωπα, ενώ παράλληλα σημειώθηκε μείωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 146,6 εκατ. Ευρώ.

Τι γίνεται, όμως, στα… ρετιρέ; Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 1,287 δισ ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. Ευρώ:

αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 1,117,2 δισ. Ευρώ
αύξηση του αριθμού των οφειλετών αυτής της κατηγορίας κατά 151 πρόσωπα
Αυξήθηκαν και οι οφειλές από τις επιχειρήσεις
Σημαντική είναι η «συνεισφορά» των επιχειρήσεων, καθώς οι οφειλές τους αυξήθηκαν κατά 691,4 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε τα 62 δις ευρώ!!!

Αντίστοιχα, το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. Ευρώ, διαμορφώθηκε στα 5.047, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση κατά 102 επιχειρήσεις. Στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών- η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος- το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 37,4 δις ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 392,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πού οφείλεται η αύξηση στις συνολικές οφειλές

Σε ετήσια βάση παρατηρείται σημαντική αύξηση στις συνολικές οφειλές κατά περίπου 1,8 δις ευρώ, η οποία οφείλεται τόσο στην αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 1,2 δις ευρώ), όσο και στην αύξηση των κύριων οφειλών κατά 623,5 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, στην οποία καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος (58%) των μητρώων, παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση κύριων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (κατά 492,1 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, στην οποία συγκεντρώνεται περίπου το μισό από το σύνολο των κύριων οφειλών (44%), διαπιστώνεται μείωση του ύψους των κύριων οφειλών (κατά 460,4 εκατ. ευρώ).

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο θα λάβει αποφάσεις στις αρχές του 2021 για το πώς θα διαχειριστεί τα χρέη της πανδημίας, επιχειρώντας να κρατήσει- για ευνόητους λόγους- χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ωστόσο, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ένα γενναίο λίφτινγκ στις ρυθμίσεις για τα «παγωμένα» χρέη των δύο lockdown, προκειμένου να ορθοποδήσει.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας