Οι λευκές φάλαινες, όπως οι άνθρωποι, κάνουν φίλους και δημιουργούν κοινωνίες

2582
φάλαινες

Νέα μελέτη, που χρησιμοποιεί μοριακές γενετικές τεχνικές και έρευνες επί του πεδίου-συνδυάζοντας δεκαετίες μελετών πάνω στις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ λευκών φαλαινών (μπελούγκα- Delphinapterua leucas) σε 10 περιοχές ανά την Αρκτική,από την Αλάσκα ως τον Καναδά και από τη Ρωσία ως τη Νορβηγία-υποδεικνύει την ύπαρξη πολύπλοκων κοινωνιών μεταξύ των εν λόγω θαλάσσιων θηλαστικών, με φιλικούς δεσμούς.

Όπως και οι φάλαινες Όρκα και οι αφρικανικοί ελέφαντες, οι μπελούγκα πιστευόταν πως δημιουργούσαν κοινωνικούς δεσμούς γύρω από θηλυκά που κυρίως αποτελούνται από συγγενείς. Αυτή η υπόθεση ωστόσο δεν έχει τεκμηριωθεί επίσημα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, της οποίας ηγήθηκε το Harbor Branch Oceanographic Institute του Florida Atlantic University, αναλύονται για πρώτη φορά οι συσχετισμοί μεταξύ ομαδικών συμπεριφορών, τύπων και δυναμικών ομάδων και συντροφικότητας μεταξύ των φαλαινών. Τα ευρήματα,που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports, αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα δεδομένα: Οι λευκές φάλαινες όχι μόνο αλληλεπιδρούν τακτικά με συγγενείς τους, αλλά και με πιο μακρινούς, μα και με μη συγγενικά τους άτομα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως οι εξελικτικές εξηγήσεις για την ομαδική διαβίωση και τη συνεργασία μεταξύ των φαλαινών μπελούγκα πρέπει να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν και άλλους εξελικτικούς μηχανισμούς. Οι μπελούγκα πιθανώς δημιουργούν κοινωνίες πολλαπλών επιπέδων,από δυάδες μητέρας- παιδιού μέχρι ολόκληρες κοινότητες. Από αυτή την άποψη,οι κοινωνίες των μπελούγκα είναι παρόμοιες με τις ανθρώπινες,όπου κοινωνικά δίκτυα,δομές υποστήριξης και κουλτούρες περιλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ συγγενών και μη. Δεδομένης της μακράς διάρκειας ζωής τους (περίπου 70 χρόνια) και της τάσης παραμονής εντός της γενέθλιας κοινότητας,τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν πως οι φάλαινες μπελούγκα μπορεί να σχηματίζουν μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας με συγγενικά και μη άτομα.

Η έρευνα αυτή θα βελτιώσει την κατανόησή μας ως προς το γιατί κάποια ήδη είναι κοινωνικά,πώς τα άτομα μαθαίνουν από άλλα μέλη της ομάδας και πώς αναδεικνύονται κουλτούρες ζώων” είπε ο Γκρεγκ ο’Κόρι Κρόου, lead author και ερευνητής στο Harbor Branch του FAU.”Επίσης επηρεάζει και τις παραδοσιακές ερμηνείες με βάση τη μητρική φροντίδα σχετικά με ένα πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό στη φύση,την εμμηνόπαυση,που έχει καταγραφεί μόνο σε λίγα θηλαστικά, μεταξύ των οποίων οι φάλαινες μπελούγκα και οι άνθρωποι“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας