Οι ΗΠΑ στηρίζουν φανατικά Ισραήλ και απειλούν με αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρ/νων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

1634
ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επανεξετάζουν τη θέση τους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά τη δήλωση του ανώτατου αξιωματούχου του Συμβουλίου, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να αποσυρθεί από εδάφη που κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών κερδίζοντας τον έλεγχο εδαφών διεκδικούμενα από τους Παλαιστινίους για τη δημιουργία κράτους.
Στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία, τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο και τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Ζαΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν παρατήρησε πως πέρασαν ήδη 50 χρόνια από τότε που άκουσε γι’ αυτόν τον πόλεμο και συμπλήρωσε πως οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν 50 χρόνια στρατιωτικής κατοχής. Επίσης, έκανε λόγο για «συστηματικές» παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.
Και οι Ισραηλινοί δικαιούνται να απελευθερωθούν από τη βία, δήλωσε ο Ζαΐντ και πρόσθεσε: «Η διατήρηση της κατοχής θα φέρει και για τους δύο λαούς ακόμη μεγαλύτερο πόνο».
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατηγορώντας το για μεροληψία σε βάρος του Ισραήλ.
Η ίδια δήλωσε ότι δύσκολα μπορεί να δεχτεί το γεγονός πως πέρασαν πέντε ψηφίσματα κατά του Ισραήλ, έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά δεν εξετάζεται κανένα ψήφισμα σε βάρος της Βενεζουέλας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν προσεκτικά αυτό το Συμβούλιο και τη συμμετοχή μας σε αυτό. Βλέπουμε κάποια πεδία για σημαντική ενίσχυση», είπε αργότερα η Νίκι Χέιλι, ανοίγοντας τη σύνοδο του φόρουμ στη Γενεύη που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.
Η Χέιλι είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφοσιωμένες στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία συνδέονται στενά με την ειρήνη και την ασφάλεια.
«Το 47μελές φόρουμ ενέκρινε πέντε “προκατειλημμένα” ψηφίσματα για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη κατά τη σύνοδό του τον Μάρτιο, αλλά δεν εξέτασε καν ένα ψήφισμα για τη Βενεζουέλα» σημείωσε η Χέιλι.
Κάλεσε το Συμβούλιο να ασχοληθεί με τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα και την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να τις αντιμετωπίσει.
«Αν η Βενεζουέλα δεν μπορεί, θα πρέπει εθελοντικά να παραιτηθεί από τη θέση της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έως ότου βάλει σε τάξη τα του οίκου της. Το να είσαι μέλος αυτού του συμβουλίου είναι προνόμιο και καμία χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να επιτρέπεται να έχει μια έδρα στο συμβούλιο», είπε.
Αργότερα την Τρίτη η Χέιλι θα είναι προεδρεύσει εκδήλωσης στο περιθώριο του Συμβουλίου για τη «ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Βενεζουέλα, όπως τη χαρακτήρισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας