«Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές βιομηχανίες θα σκορπούν θάνατο και καταστροφή …με επιδότηση»

902
χουντής
  • Νίκος Χουντής (ΛΑΕ): «Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές βιομηχανίες θα σκορπούν τον θάνατο και την καταστροφή … με επιδότηση»
  • Ταμείο για τη χρηματοδότηση του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ιδρύει η ΕΕ
  • Τροπολογία απόρριψης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας κατέθεσαν ο Νίκος Χουντής και 11 ευρωβουλευτές της Αριστεράς

 

Πόλεμο με ευρωπαϊκή επιδότηση θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε λίγα χρόνια, αφού οι πανίσχυρες ευρωπαϊκές στρατιωτικές βιομηχανίες, με τη βοήθεια των πολιτικών κομμάτων του ευρωενωσιακού ολοκληρωτισμού, διεκδίκησαν και πέτυχαν την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

 

Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), των Φιλελεύθερων (ALDE), των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και η πλειοψηφία των δήθεν «προοδευτικών» της Σοσιαλδημοκρατίας (S&D), υπερψήφισαν την πρόταση της Κομισιόν και του Συμβουλίου για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των κρατών-μελών της Ένωσης, μέσω της ίδρυσης ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών στρατιωτικών βιομηχανιών, ώστε να επιδοτούνται (!) για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο εμπόριο όπλων, που έχουν σκορπίσει το θάνατο στη Μέση Ανατολή και αλλού.

 

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι ευρωβουλευτές της ανυπότακτης Αριστεράς που αντιτάχθηκαν σε αυτήν την εξέλιξη, καταψήφισαν την πρόταση Κανονισμού και κατέθεσαν, μάλιστα, τροπολογία απόρριψης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, με υπογραφές από την Λαϊκή Ενότητα (Νίκος Χουντής), το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας, το ΑΚΕΛ, τη Γερμανική Die Linke, την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, την Ανυπότακτη Γαλλία (France Insoumise).

 

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η Ευρώπη έχει χάσει εκατομμύρια ψυχές από την καταστροφική μανία του πολέμου.

 

Η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση του πολέμου και των στρατιωτικών-ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αποτελεί πραγματική πρόκληση για την ιστορία μας.

 

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα οικονομικής στήριξης των στρατιωτικών βιομηχανιών της Ευρώπης στις καταστροφικές τους δραστηριότητες, όπως αυτών της εμπορίας όπλων, που έχουν σκορπίσει το θάνατο στη Μέση Ανατολή και αλλού, και γεννούν τα καραβάνια προσφύγων.

 

Οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωενωσιακού ολοκληρωτισμού που υπερψήφισαν χτες το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, η ευρωπαϊκή δεξιά, το κέντρο και η πλειοψηφία των δήθεν ‘προοδευτικών’ της σοσιαλδημοκρατίας, αύριο θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις εκατόμβες νεκρών στη γειτονιά μας, για τους χιλιάδες πρόσφυγες που θα χάνονται στη θάλασσα της Μεσογείου, και για την επικίνδυνη άνοδο του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, που οι ίδιες προκάλεσαν.

 

Η Λαϊκή Ενότητα, μαζί με τους ευρωβουλευτές της ανυπότακτης Αριστεράς, καταψηφίσαμε την πρόταση για την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και για την ίδρυση ταμείου επιδότησης του πολέμου και της καταστροφής.

 

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ιστορικό καθήκον να βάλουν φρένο στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, να πουν ένα μεγάλο Όχι στο μίσος, τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό».

 

Ακολουθεί η τροπολογία που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς:

 

10.4.2019                                                                                                                    A8-0412/48

 

Τροπολογία 48

Νεοκλής Συλικιώτης, Sabine Lösing, João Ferreira, Miguel Viegas, João Pimenta Lopes,

Τάκης Χατζηγεωργίου, Marisa Matias, Younous Omarjee, Paloma López Bermejo,

Ángela Vallina, Νικόλαος Χουντής, Marina Albiol Guzmán

εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

 

Έκθεση                                                                                                                    A8-0412/2018

Zdzisław Krasnodębski

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

(COM(2018)0476 – C8-0268/2018 – 2018/0254(COD))

Πρόταση κανονισμού

 

                                                                                          Πρόταση απόρριψης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει

την πρόταση της Επιτροπής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας