Οι Έλληνες αγοράζουν μόλις και μετά βίας τα απαραίτητα

1678
Eurostat

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους αλλά και την αγοραστική δύναμη των πολιτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), οι κοινωνικές δαπάνες (social protection) στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 26,6% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο ενώ τα στοιχεία που αφορούν όρους κατανάλωσης και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατατάσσουν την Ελλάδα  στην κατηγορία της Ευρωζώνης και αποτυπώνουν τη συνεχή συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων.

Κοινωνικό κράτος

Οι δαπάνες για τη στέγαση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, στην Ελλάδα, αντιστοιχούν μόλις στο 0,9% του συνόλου των κοινωνικών δαπανών, όταν ακόμα και στη Βουλγαρία ανέρχονται στο 1,6%, ενώ η σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο του 4,2% είναι αποθαρρυντική.

Στην κατηγορία της υγείας και των αναπήρων, οι δαπάνες περιορίζονται στο 26,4% έναντι του κοινοτικού μέσου όρου 36,9%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στον «πάτο» της σχετικής κατηγορίας.

Σχετικά με την ανεργία, τα στοιχεία είναι ακόμα περισσότερο απογοητευτικά. Η Ελλάδα δίνει μόνο το 3,7% των κοινωνικών δαπανών για τη στήριξη των ανέργων, όταν η Ισπανία, που βρέθηκε κι αυτή με εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, δίνει το 8,1%. Και ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα με απόλυτους αριθμούς, μιλώντας για το πόσα ευρώ κατά κεφαλήν δίνει το ελληνικό κράτος,  μετρημένα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, που είναι το αστρονομικό ποσό των 190,77 ευρώ ανά άτομο!

Κατανάλωση

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση, στην Ελλάδα, υποχώρησε από το 79% του κοινοτικού όρου το 2015, στο 77% το 2016 και στο 75% το 2017, αναδεικνύοντας τις περιορισμένες δυνατότητες διάθεσης εισοδημάτων πέραν των απολύτως αναγκαίων. Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας. Το 2015 ο πήχης βρισκόταν, πλέον, στο 69% του μέσου όρου της Ε.Ε., το 2016 υποχώρησε στο 68% και το 2017 στο 67%, απέχοντας έτσι 33 «σκαλοπάτια» από το μέσο όρο της Ε.Ε. και 36 «σκαλοπάτια» από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Κι εδώ οι συγκρίσεις είναι απογοητευτικές, καθώς η κατάταξη της Ελλάδας είναι ακόμα χαμηλότερη. Πολωνία, Σλοβακία, Εσθονία, Λετονία, Ουγγαρία μας έχουν ξεπεράσει, ενώ πλησιάζουν Ρουμανία και Κροατία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας