ΟΗΕ προς Σαουδική Αραβία: Σταματήστε το έγκλημα στην Υεμένη

1503
οηε

Τις μέρες ακριβώς που ήρθε στην επιφάνεια το σκάνδαλο με την αδιαφανή πώληση στρατιωτικού υλικού από την κυβέρνηση Τσίπρα στο εγκληματικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του λαού της Υεμένης.
Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός ζητάει από τη συμμαχία αραβικών κρατών, επικεφαλής της οποίας βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στην Υεμένη, χώρα που είναι στα πρόθυρα τρομακτικής ανθρωπιστικής κρίσης και απειλείται με τον μεγαλύτερο λιμό των τελευταίων δεκαετιών.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα 15 κράτη μέλη του εξέφρασαν “την ανησυχία τους” για την “καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη”, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Σεμπαστιάνο Κάρντι, ο οποίος ασκεί αυτόν τον μήνα την προεδρία στο σημαντικότερο όργανο του ΟΗΕ.
Τα κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι έχει “σημασία να παραμείνουν όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Υεμένης σε λειτουργία”, πρόσθεσε ο Κάρντι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, τόνισε τον κίνδυνο να ξεσπάσει στην Υεμένη ο “μεγαλύτερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών, που θα έχει «εκατομμύρια θύματα”, εάν δεν αρθεί ο αποκλεισμός που επέβαλε το Ριάντ.
Ο αποκλεισμός των λιμανιών, των αεροδρομίων και των οδικών προσβάσεων στην Υεμένη επιβλήθηκε μετά την εκτόξευση, το περασμένο Σάββατο, βαλλιστικού πυραύλου από τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης κατά της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες ο πύραυλος ήταν ιρανικός, καθώς το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι στον πόλεμο κατά των σαουδαράβων εισβολέων, οι οποίοι από το 2015 στηρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση, που δεν ελέγχει καν την πρωτεύουσα Σανάα.
Ο Μαρκ Λόουκοκ, ο οποίος επέστρεψε από μια επίσκεψή του στην Υεμένη, επισήμανε ότι ζήτησε την “άμεση επανέναρξη” της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου. Αξίωσε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον προσκόμματα στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από πλευράς της συμμαχίας της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τηλεφώνησε την Τετάρτη στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, για να ζητήσει να αρθεί ο αποκλεισμός των λιμανιών και των αεροδρομίων της Υεμένης, σημείωσε ο Λόουκοκ.
Ο λιμός με τον οποίο είναι αντιμέτωπη η Υεμένη δεν μπορεί να συγκριθεί καν με αυτόν “στο Νότιο Σουδάν ή στη Σομαλία”, τόνισε το στέλεχος αυτό του ΟΗΕ. Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει «άμεση πρόσβαση σε όλα τα λιμάνια» για να διανεμηθούν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, επέμεινε.
Δεκαπέντε ανθρωπιστικές οργανώσεις εξεγέρθηκαν την Τετάρτη εναντίον του αποκλεισμού της Υεμένης, ο οποίος εμποδίζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη χώρα, ενώ ο πληθυσμός είναι στα πρόθυρα λιμού, απευθύνοντας έκκληση να επαναληφθούν “αμέσως» για να αποτραπεί η «καταστροφή”.
“Στο σημερινό πλαίσιο της οξείας κρίσης των τροφίμων και της επιδημίας χολέρας, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αποκατάσταση της πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανώσεων μπορεί να στοιχίσει τη ζωή γυναικών, ανδρών, κοριτσιών και αγοριών σε όλη την Υεμένη”, τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις αυτές, ανάμεσά τους οι Action Contre la Faim, Handicap International, Médecins du Monde, Oxfam, το Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Ήδη την Τρίτη ο ΟΗΕ είχε απευθύνει έκκληση στη Σαουδική Αραβία να τερματίσει τον αποκλεισμό που έχει “σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε μια κατάσταση” που ήταν “ήδη καταστροφική”.
Η Σουηδία, η οποία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν “τεράστιες συνέπειες” για το λαό της χώρας εάν ο αποκλεισμός που επιβάλλει το Ριάντ συνεχιστεί. “21 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια“, τόνισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Στοκχόλμης στα Ηνωμένα Έθνη Καρλ Σκάου. “Αυτή είναι η χειρότερη ανθρωπιστική κατάσταση του κόσμου, με επτά εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια του λιμού, ένα παιδί να πεθαίνει κάθε έξι λεπτά από ασθένειες, σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν μολυνθεί από τη χολέρα”, υπενθύμισε ο Σκάου, κάνοντας λόγο για “τεράστια δεινά” και μια “σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή” στη χώρα αυτή.
“Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για τους πληθυσμούς που πλήττονται”, συνόψισε ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος έκρινε ότι πρέπει να ξαναρχίσουν “πολιτικές διαπραγματεύσεις, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει μια διαρκής αντίδραση στην ανθρωπιστική κρίση” στην Υεμένη. Είναι ανάγκη να λειτουργήσουν ξανά το ταχύτερο δυνατόν το λιμάνι Χοντάιντα (δυτικά) και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, τόνισε ο ίδιος.
Με βάση της δραματικές αυτές εξελίξεις και την παρέμβαση του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και οργανώσεων, η κυβέρνηση Τσίπρα καθίσταται διεθνώς υπόλογη για τη συμμετοχή σε ένα ειδεχθές έγκλημα.
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας