Νύχτα μεγάλης έντασης στον Έβρο. Με καθοδήγηση Τουρκίας χημικά, πέτρες, φωτιές

1716
έβρο

Νέος γύρος έντασης έχει ξεσπάσει το βράδυ της Παρασκευής στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με την τουρκική πλευρά να εκτοξεύει χημικά και καπνογόνα, τη στιγμή που εμφανίζονται εστίες φωτιάς στην τουρκική πλευρά.

Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα ξεγυμνώνουν τις τουρκικές πρακτικές και δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο τις τακτικές που προωθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού στη συνέχεια προβεί σε δηλώσεις χρησιμοποιώντας σωρεία fake news.

Το απόγευμα της Παρασκευής, σημειώθηκαν ρίψεις χημικών από την τουρκική πλευρά του φράχτη, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν και προσπάθειες φθοράς στον φράχτη από άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμένα μπροστά σ’ αυτόν.

Δείτε live εικόνα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα:
Φωτιές, βολές και δακρυγόνα

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν λίγες δεκάδες προσφύγων πλησίασαν τον φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές που βρίσκονται στα σύνορα, από την τουρκική πλευρά εμφανίζονται εστίες πυρκαγιών.

Σύμφωνα πάντα με τις εν λόγω πηγές, σκοπός των εν λόγω πυρκαγιών είναι να κατηγορηθούν οι ελληνικές αρχές ότι προσπαθούν να κάψουν τους πρόσφυγες.

Παράλληλα σημειώθηκαν και αρκετοί πυροβολισμοί. Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω πρακτική συνηθίζεται για την αποτροπή.

Επίσης, όπως έγινε το πρωί, αλλά και το απόγευμα, Τούρκοι αστυνομικοί προχώρησαν στη ρίψη μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων προς τα ελληνικά εδάφη.

Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησε ένταση.

Συγκεκριμένα, υπήρξε ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά εναντίον των ελλήνων στρατιωτών.

Στο επόμενο βίντεο δείχνει Τούρκους, να χτυπάνε πρόσφυγες, καθώς απωθούνται από τις ελληνικές δυνάμεις και τους εξαναγκάζουν να πάνε ξανά στα σύνορα.

Τακτικές «νταή» και στη θάλασσα

Βέβαια, οι εν λόγω τακτικές δεν σταματούν στη στεριά, με τους τούρκους να συνεχίζουν τις τακτικές του «νταή» και στη θάλασσα.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και δείχνει την προκλητική παρενόχληση ελληνικού σκάφους από την τουρκική ακτοφυλακή.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που κόβει την ανάσα, ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πολύ μεγάλος.

Έφτασαν και αναπτύχθηκαν οι 1.000 τούρκοι κομάντος

Εν τω μεταξύ, σε λιγότερο από 24ωρες, οι τούρκοι κομάντος έφτασαν στην απέναντι πλευρά και παίρνουν – σύμφωνα με πληροφορίες – τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων.

Την ίδια στιγμή, ορισμένες από τις ομάδες προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται κοντά στις Καστανιές στον Έβρο, απελπισμένοι από τις άθλιες συνθήκες του πρόχειρου καταυλισμού που έχει στηθεί αλλά και από το γεγονός ότι δεν μπορούν να περάσουν προς ευρωπαϊκό έδαφος, άρχισαν να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής.

Φτάνουν δυνάμεις των ΕΚΑΜ στον Έβρο – Μεγαλώνει ο φράχτης

Η ελληνική πλευρά πάντως δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Όπως έγινε γνωστό, σε μήκος 30 χιλιομέτρων, κυρίως στην περιοχή Πέταλο Εβρου, θα εκτείνεται ο νέος φράχτης στην ελληνοτουρκική μεθόριο που θα κατασκευάσει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποτροπή της εισόδου μεταναστών και προσφύγων που ωθούνται από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα λεωφόρος Κατεχάκη αποστέλλει στην περιοχή νέες ομάδες των ΕΚΑΜ ως «απάντηση» στην αποστολή οπό πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν 1000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας προκειμένου να «μπλοκάρουν» την οπισθοχώρηση των προσφύγων.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες είχαν κατασκευασθεί έργα «οχύρωσης» του Έβρου με ειδικές κατασκευές εντός του ποταμού, για την μη προσέγγιση λέμβων που μπορεί να μεταφέρουν αλλοδαπούς ή των «ζόντιακ» που θα χρησιμοποιούν οι 1.000 Τούρκοι κομάντος.

Απετράπη η είσοδος 2.900 προσφύγων και μεταναστών σε ένα 24ωρο

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, περίπου 2.900 απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα εμποδίστηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο, από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής, στην περιοχή του Έβρου.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, το τελευταίο 24ωρο στην εν λόγω περιοχή συνελήφθησαν 8 άτομα (επτά προερχόμενα από το Αφγανιστάν και ένα από τη Συρία), ενώ εμποδίστηκαν 2.867 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας