Ντ. Τραμπ: Όρκος στον αμερικανικό ιμπεριαλιστικό προστατευτισμό. Κλονίζεται η «παγκοσμιοποίηση»

3613
Trump

Μια νέα στρατηγική ανοικτού ιμπεριαλιστικού προστατευτισμού εξήγγειλε στην ομιλία που πραγματοποίησε, μετά την ορκωμοσία του, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, την οποία χρωμάτισε με έντονη ξενοφοβία, αρκετή ισλαμοφοβία, επικλήσεις στον Θεό και λαϊκίστικες εξυμνήσεις του αμερικανικού έθνους.
Ο Ντ. Τραμπ έδινε την εντύπωση ότι βγήκε Πρόεδρος σε μια χώρα που ξεπέφτει και εξελέγη για να της δώσει ξανά δύναμη, ασφάλεια και περηφάνια. Ο ίδιος έδινε την εντύπωση ότι με την εκλογή του δεν άλλαξε απλώς Πρόεδρος αλλά «καθεστώς» στις ΗΠΑ!
Ο Ντ. Τραμπ είπε ότι με την Προεδρία του οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να υπερασπίζονται τα σύνορα άλλων (τους πολέμους στο Ιράκ κλπ εννοεί!), να δίνει τον πλούτο της στους άλλους (έτσι ονομάζει την ιμπεριαλιστική ληστεία!) και να ενισχύει την παραγωγή και τα προϊόντα τρίτων (έτσι βαφτίζει τις υπερκερδοφόρες αμερικανικές πολυεθνικές επενδύσεις στο εξωτερικό!).
Στο βαθμό που οι στρατηγικές Τραμπ εφαρμοστούν και πολλά σημάδια δείχνουν ότι προς αυτές τις κατευθύνσεις θα κινηθεί, εκτός απροόπτου και μάλλον με αποφασιστικότητα, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε είναι βέβαιον ότι ο κόσμος μας θα αλλάξει όψη και θα γίνει πολύ διαφορετικός από πριν.
Η παγκοσμιοποίηση των αγορών με τον πλανητικό νεοφιλελευθερισμό, που είναι το απαραίτητο συστατικό της, θα καταστούν παρελθόν.
Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι θα γίνουν παρελθόν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι πελώριες ανισότητες, η φτώχεια και η οικολογική καταστροφή που συνόδευαν κλιμακούμενα την νεοφιλελεύθερη αγοραία παγκοσμιοποίηση.
Το αντίθετο, αν η παγκοσμιοποίηση δεν ξεπεραστεί με όρους αριστερής ριζοσπαστικής πρότασης αλλά με έναν συγκρουσιακό ιμπεριαλιστικό προστατευτισμό, όπως αυτόν που διεκδικεί ο Τραμπ, τότε είναι, σχεδόν, βέβαιο, ότι ο κόσμος θα γίνει πιο ανταγωνιστικός, πιο συγκρουσιακός, πιο άδικος, πιο άγριος και πιο επιθετικός.
Αυτόν τον κόσμο επαγγέλλεται ο Τραμπ με τη νέα στρατηγική του, βλέποντας πως οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να ηττηθούν και να χάσουν τα πρωτεία και την ιμπεριαλιστική ηγεμονία στον σημερινό κόσμο – τέρας της «παγκοσμιοποίησης» των αγορών που οι ίδιες κατ’ εξοχήν γέννησαν.
Το βέβαιον είναι ότι η ομιλία Τραμπ πάγωσε στην κυριολεξία τους προηγούμενους Προέδρους των ΗΠΑ, πρώτα απ’ όλα τους Ομπάμα και Κλίντον, άνοιξε τον δρόμο για έναν πραγματικό εμφύλιο πολιτικό πόλεμο εντός των ΗΠΑ και μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ από τη μια και Γερμανίας και Κίνας από την άλλη.
Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε μετά την ομιλία Τραμπ την αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού TPP (βλ. εδώ), ενώ η Γερμανία δια του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ κατηγορεί τις ΗΠΑ για εθνικισμό (βλ. εδώ). Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί!

Κ.Μ

Παραθέτουμε ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες με τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του Ντ. Τραμπ:

Στο γνώριμο, εριστικό ύφος των προεκλογικών του εμφανίσεων -με εξαίρεση τις προσβολές- κινήθηκε η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο. «Από σήμερα η Αμερική πρώτα και πάνω απ’ όλα», «ανοίγουμε την καρδιά μας στον πατριωτισμό», η «Αμερική έρχεται μπροστά για κάθε απόφαση για εμπόριο, φόρους, μεταναστευτικό, εξωτερικές σχέσεις».

Ο Τραμπ θα εξαλείψει την «ισλαμική τρομοκρατία, όπλα και ναρκωτικά σταματούν εδώ και τώρα». Και δεν υπάρχει κανένας φόβος -«είμαστε προστατευμένοι από τους άνδρες και γυναίκες του στρατού και των οργάνων της τάξης, και κυρίως, από το Θεό».

Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε υπό βροχή -κυριολεκτικά άρχισε να βρέχει μόλις ορκίστηκε- λέγοντας πως «η εξουσία επιστρέφει στον αμερικανικό λαό» και υπογραμμίζοντας ότι τώρα, υπό το δικό του όραμα, η Αμερική θα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα.
Ως προς τη βροχή, ιερέας στην τελετή τού είπε ότι πρόκειται για ευλογία.

Είμαστε ευγνώμονες στον Μπαράκ και την Μισέλ Ομπάμα, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην έναρξη της 15λεπτης ομιλίας του, σημειώνοντας την ευγενική βοήθεια που προσέφεραν κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας, και λέγοντας πως επέδειξαν «μεγαλοπρέπεια».

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα δώσει πίσω στους πολίτες την εξουσία που μέχρι πρότινος νεμόταν μόνο η Ουάσινγκτον. Για πολύ καιρό οι πολιτικοί ευημερούσαν, επισήμανε, ωστόσο θέσεις εργασίας χάνονταν και εργοστάσια έκλειναν.
«Θα ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή και σπουδαία και πάλι» είπε κατ’ επανάληψη.
«Από σήμερα, ένα νέο όραμα θα κυβερνά τη χώρα μας. Από σήμερα, η Αμερική τίθεται πρώτη» είπε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Θα ακολουθήσουμε δύο απλούς κανόνες: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς» σημείωσε.
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα ενισχύσει τις παλιές συμμαχίες και θα συνάψει καινούριες». Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ «επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών» χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιες χώρες αναφερόταν.
Θα ανακαλύψουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του άλλου. Όταν ανοίγεις την καρδιά στου στον πατριωτισμό, δεν υπάρχει χώρος για προκατάληψη. Η Βίβλος μας λέει πόσο και ευχάριστο είναι όταν οι άνθρωποι ζουν μαζί ενωμένοι, είπε.
«Όταν η Αμερική είναι ενωμένη, είναι ασταμάτητη» είπε για να συνεχίσει: Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος. Είμαστε προστατευμένοι και θα είμαστε πάντα προστατευμένοι από τους άνδρες και γυναίκες του στρατού και των οργάνων της τάξης, και κυρίως, θα είμαστε προστατευμένοι από τον Θεό» συνέχισε.
Διακήρυξε επίσης ότι «θα εξαλείψει από προσώπου γης την ισλαμιστική τρομοκρατία».
«Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου Γης» τόνισε υπό χειροκρότημα.
«Δεν θα αποτύχουμε» διακήρυξε για να κλείσει λέγοντας: «Θα κάνουμε την Αμερική ισχυρή ξανά, θα κάνουμε την Αμερική πλούσια ξανά, θα κάνουμε την Αμερική περήφανη ξανά, και ναι, θα κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά».

1 σχόλιο

 1. Καίριο νέο, που δε θα ακούσετε από “επίσημα” κανάλια:
  Η γνωστή Ουκρανέζα πολιτικός Γιούλια Τιμοσένκο ζήτησε βίζα για να μπει στις ΗΠΑ έχοντας αναγγείλλει (στην τηλεόραση του Κιέβου) την πρόθεσή της να παραστεί στην ορκομωσία του Τραμπ. Όχι απλά δεν της έδωσαν βίζα*, αλλά την έβαλαν και σε λίστα “μπλοκαρίσματος εισόδου στις ΗΠΑ” με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επισκεφτεί τη χώρα επ’ αόριστο.
  Συνέπειες: Καθώς είχε διατυμπανίσει τηλεοπτικά την παρουσία της στην ορκωμοσία ισχυριζόμενη ότι “έχει ισχυρά κονέ στην Ουάσιγκτον”, και δη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, αυτό ήταν τεράστιο πολιτικό χαστούκι μπροστά σε όλη την Ουκρανική κοινή γνώμη – για την ίδια και για όλο το (Σοροτραφές) δίκτυο φασιστόμουτρων στο Κίεβο.
  Η ιστορία ΠΟΤΕ δεν κινείται ευθύγραμμα, θα διαβεβαίωνε ο Ένγκελς. Έχει ο καιρός (πολλά) γυρίσματα…
  Έρικ
  * Πηγή: http://thesaker.is/donald-trump-presidential-inauguration-unofficial-sitrep-by-scott-humor/.
  ΥΣ Ενδιαφέρουσα σχετική ανάλυση: http://thesaker.is/trumps-inaugural-speech-promises-hopes-and-opportunities/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας