Ντ.Ρούσεφ: «Απίθανο να συμμετάσχει η Βραζιλία σε στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα»

1375
ρούσεφ

Η Βραζιλία είναι απίθανο να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίση, δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το Σύνταγμα μας θέτει ορισμένες αρχές που πρέπει να γίνουν σεβαστές, ιδιαίτερα η μη παρέμβαση και ο σεβασμός της κυριαρχίας άλλων χωρών. Πιστεύω ότι το Σύνταγμα απορρίπτει έντονα αυτή τη δυνατότητα [παρέμβασης]», δήλωσε η Ρούσεφ όταν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η περιοχή της Βραζιλίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πιθανή παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε αμφιβολίες ότι οι Βραζιλιάνες Ένοπλες Δυνάμεις θα υποστηρίξουν την ιδέα της ένταξης σε πιθανή παρέμβαση στη Βενεζουέλα.

Η Ρούσεφ τόνισε επίσης ότι η Λατινική Αμερική ήταν παραδοσιακά μια ειρηνική περιοχή, σε αντίθεση με την Ευρώπη.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες δυσκολεύουν τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μπολσονάρο να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή [παρέμβαση]», πρόσθεσε η πρώην πρόεδρος.

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει αναταραχές από τον Ιανουάριο μετά από τον επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαιδό που ανακήρυξε τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Η κίνηση του του αναγνωρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενη αμέσως από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, καθώς και από πολλά κράτη της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένες άλλες χώρες υποστήριξαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ως τον μόνο νόμιμο ηγέτη της χώρας. Οι εντάσεις στη Βενεζουέλα έφθασαν σε νέα αιχμή στα τέλη Απριλίου, όταν η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια πραξικοπήματος για να εξαφανίσει τον Μαδούρο.

Η Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε επίσης ότι η εξωτερική πολιτική της Βραζιλίας υπό τον σημερινό Πρόεδρο Μπολσονάρο είναι στην πραγματικότητα μια επιστροφή στο Δόγμα Μονρόε.

«Αυτό που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της Βραζιλίας είναι, πρώτον, ότι δεν είναι καινούργιο, είναι μια πολιτική αυστηρής ευθυγράμμισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα είδος επιστροφής της Βραζιλίας στο δόγμα που εφάρμοσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα στη Λατινική Αμερική, το δόγμα Μονρόε [βλέποντας] τη Λατινική Αμερική ως αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η Ρούσεφ.«Μπορεί κανείς να δει την ευθυγράμμιση [με τις Ηνωμένες Πολιτείες], και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και την περιφρόνηση για την κυριαρχία της χώρας», σημείωσε η πρώην πρόεδρος.

Η Ρούσεφ πιστεύει ακόμα ότι μια τέτοια πολιτική καταστρέφει τις σχέσεις της Βραζιλίας με διεθνείς οργανισμούς που παρέχουν εναλλακτικές λύσεις στη φιλοδυτική πολιτική πορεία.

«Πιστεύω ότι το BRICS [Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική] μοιάζει περισσότερο με το RICS [χωρίς τη Βραζιλία] τώρα, επειδή η Βραζιλία έχει μείνει πίσω χάρη σε αυτή την απολύτως συντηρητική και αμερικανική πολιτική», τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Βραζιλίας με άλλες χώρες του BRICS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας