Ντράγκι: Στις καλένδες η ένταξη στο QE, επιφυλακτικός για έξοδο στις αγορές

1551
Ντράγκι

Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση η απόφαση για την έξοδο στις αγορές, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι, σημειώνοντας πως πρέπει να είναι τμήμα ευρύτερης στρατηγικής και πως, σε κάθε περίπτωση, έχει συντελεστεί «σοβαρή πρόοδος».
Όσον αφορά την ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο Ντράγκι έδειξε για μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, λέγοντας πως «αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη».
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι ρωτήθηκε για την ελληνική έξοδο στις αγορές και επιπλέον, σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εάν η ΕΚΤ θεωρεί πως πλησιάζει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση» ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι «απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το πότε» θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.
Ωστόσο, η υλοποίηση των όρων του προγράμματος είναι «καθοριστική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών».
Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι έχει ακούσει, σχετικά με την έξοδο, τις επιφυλάξεις από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος. «Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, συντελείται σοβαρή πρόοδος» είπε, συμπληρώνοντας πως η έκδοση ομολόγων πρέπει να είναι τμήμα «ευρύτερης στρατηγικής».
Όσον αφορά την ένταξη στο QE, ο Ντράγκι κατέληξε στο ότι «η συζήτηση για αυτό είναι πρόωρη».
Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ – η ερώτηση για την Ελλάδα στο 28:14, η απάντηση στο 29:30:

Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητη την πολύ χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής της, διατηρώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περισσότερες αγορές ομολόγων, εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές της οικονομίας.
Ο Μάριο Ντράγκι διαμήνυσε ότι οι όποιες αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ θα γίνουν μόνο σταδιακά, διαμορφώνοντας το έδαφος για μία ενδεχόμενη συζήτηση τον Σεπτέμβριο σχετικά με την από καιρό αναμενόμενη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων.
«Πρέπει να έχουμε επιμονή και υπομονή, επειδή δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, και να είμαστε συνετοί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο Ντράγκι τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πήρε ομόφωνα την απόφαση να διατηρήσει σταθερή την κατεύθυνση της πολιτικής και να μην καθορίσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συζήτηση της μελλοντικής πολιτικής, σημειώνοντας μόνο ότι αυτό θα γίνει το Φθινόπωρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας