Νίκος Χουντής: Μόνη κερδισμένη από την ευρωζώνη η Γερμανία

2309
λαϊκή
  • Στο 18% η πραγματική ανεργία στην Ευρωζώνη εάν συνυπολογιστούν και οι υποαπασχολούμενοι, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

  • Μόνη κερδισμένη από την Ευρωζώνη η πολιτικά και οικονομικά πανίσχυρη Γερμανία.

  • Ερώτηση Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) σε Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) για το ποσοστό πραγματικής ανεργίας στην Ελλάδα.

Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, σχετικά με τα συμπεράσματα μελέτης της ΕΚΤ που δείχνουν ότι η πραγματική ανεργία στην Ευρωζώνη, με τον συνυπολογισμό των υποαπασχολούμενων, αγγίζει το 18%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΚΤ σε ειδική μελέτη της για την αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, χρησιμοποίησε εναλλακτικό δείκτη μέτρησης της ανεργίας, ώστε να συμπεριληφθεί και η επίδραση της υποαπασχόλησης, εμφανίζοντας την πραγματική ανεργία να φτάνει στο 18%, από 9,5% που δείχνει, με άλλο τρόπο μέτρησης, η Eurostat.

Επίσης, στην ίδια μελέτη εμφανίζεται η διαχρονική εξέλιξη της πραγματικής ανεργίας για την Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η οποία είναι καθαρά αυξητική, εκτός της περίπτωσης της Γερμανίας.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ζητά από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να τον ενημερώσει για το ύψος της πραγματικής ανεργίας σε όλες της χώρες της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα για την Ελλάδα, καθώς επίσης, να εξηγήσει το γεγονός ότι «η μόνη χώρα που εμφάνισε μείωση ανεργίας, ακόμα και στον ευρύτερο ορισμό της, ήταν η Γερμανία, που έχει κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά εντός της Ευρωζώνης».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ρωτά με νόημα τον Μάριο Ντράγκι «Πώς απαντά στην κριτική που ξεδιπλώνουν πολλοί οικονομολόγοι για το γεγονός ότι η Ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση που ευνοεί μόνο τη Γερμανία και το οικονομικό μοντέλο που αυτή προωθεί».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή:

Η ΕΚΤ σε πρόσφατη μελέτη της (Focus: Assessing Labour Market Slack) παρουσιάζει το ύψος της ανεργίας μέσω της χρήσης εναλλακτικής μέτρησης που συμπεριλαμβάνει τις οριακές μορφές εργασίας και την υπο-απασχόληση.

Σύμφωνα με την ευρύτερη μέτρηση της ανεργίας η ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης αγγίζει το 18%, με την στενότερη μέτρηση της ανεργίας της Eurostat να βρίσκεται στο 9.5%.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγέθη εξηγείται μέσω της υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού στην Ευρωζώνη.

Στην ίδια μελέτη τονίζεται ότι από το 2005 μέχρι το 2016 όλες οι χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν μια αυξητική τάση στην ευρύτερη μέτρηση της ανεργίας με μοναδική εξαίρεση τη Γερμανία που παρουσιάζει μείωση.

Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

-Ποια είναι τα ποσοστά ανεργίας σύμφωνα με τον ευρύτερο ορισμό σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα στην Ελλάδα;

-Πως εξηγεί το γεγονός ότι η μόνη χώρα που εμφάνισε μείωση ανεργίας, ακόμα και στον ευρύτερο ορισμό της, ήταν η Γερμανία, που έχει κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά εντός της Ευρωζώνης;

-Πως απαντά στην κριτική που ξεδιπλώνουν πολλοί οικονομολόγοι για το γεγονός ότι η Ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση που ευνοεί μόνο τη Γερμανία και το οικονομικό μοντέλο που αυτή προωθεί;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας