Νέος βανδαλισμός έργου του Banksy. Ενοχλούν Brexit και Μάης ’68

985
banksy

Μερικές μέρες μετά από την καταστροφή του έργου του Βρετανού καλλιτέχνη Banksy στο Ντόβερ της Βρετανίας, στο οποίο εμφανιζόταν ένας εργάτης να αφαιρεί ένα αστέρι από τη σημαία της Ε.Ε., παραπέμποντας στο Brexit, νέος βανδαλισμός έργου του πραγματοποιήθηκε, αυτή τη φορά στο Παρίσι.

Πρόκειται για την αφαίρεση από το πολιτιστικό Κέντρο Πομπιντού έργου που αναφέρεται στον Μάη του ’68. Όπως φαίνεται, ο Βρετανός καλλιτέχνης προκαλεί τόσο αυτούς που αντιτάσσονται στην απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. όσο και εκείνους που θέλουν να “τελειώνουν με το πνεύμα του Μάη ’68”. Ενδεχομένως, οι μεν να συμπίπτουν με τους δε και να πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα.

Το Κέντρο Πομπιντού, το παρισινό μουσείο που υπερηφανεύεται ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι «διαπίστωσε την κλοπή» του έργου του Banksy, που «φιλοτεχνήθηκε στην πίσω όψη ενός μεταλλικού πίνακα στην είσοδο» του υπόγειου χώρου στάθμευσης των εγκαταστάσεών του.

Το Κέντρο Πομπιντού εξηγεί ότι «κατέθεσε μήνυση για κλοπή και φθορά σε σημείο του περιβόλου του».

«Υποθέτουμε ότι ο μεταλλικός πίνακας κόπηκε με πριόνι. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του έργου, για τον λόγο αυτό καταθέτουμε μήνυση για φθορά», εξήγησε η υπηρεσία Επικοινωνίας του Κέντρου Πομπιντού. Το έργο συνοδεύεται από τη λεζάντα «Fifty years since the uprising in Paris 1968. The birthplace of modern stencil art» (Πενήντα χρόνια από την εξέγερση του 1968 στο Παρίσι. Το λίκνο της σύγχρονης τέχνης στένσιλ).

Το έργο, που απεικονίζει ένα ποντίκι με καλυμμένη τη μουσούδα του να κραδαίνει ένα μολύβι, «εμφανίστηκε στις 25 Ιουνίου 2018 και την επομένη, αναφερόταν στον λογαριασμό στο Instagram του καλλιτέχνη» ότι ανήκει στον Banksy.

Το Κέντρο Πομπιντού υπογραμμίζει ότι λίγο μετά την εμφάνιση του έργου, «αποφάσισε να το προστατέψει τοποθετώντας πάνω του πλεξιγκλάς».

«Μια πρώτη απόπειρα φθοράς ή κλοπής είχε αποτραπεί τον Ιούλιο του 2018 από άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας του μουσείου, την ώρα που πραγματοποιούσαν την περιπολία τους γύρω από το κτίριο», διευκρίνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας