«Νάρκη» του Ντι Μάιο στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM)

1007
μάιο
Η Ιταλία δεν πρόκειται να υπογράψει

 

Οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα σχέδια των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε το Σάββατο (30/11) ότι, η ιταλική κυβέρνηση  δεν θα πρέπει να υπογράψει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μέχρι να καταστούν σαφέστερα τα σχέδια για μια ευρύτερη τραπεζική ένωση.

Οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα σχέδια των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τις επόμενες μέρες.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων συγκυβερνά με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το οποίο υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση. Η εγχώρια σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να επιφέρει μια νέα κρίση στην κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε μόλις τον Σεπτέμβριο μετά την κατάρρευση του προηγούμενου σχήματος με τη Λέγκα.

«Αυτή η συνθήκη (ESM) χρειάζεται πολλές βελτιώσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την Ιταλία να υπογράψει τυφλά … επειδή είναι μόνο ένα μέρος της Ένωσης, υπάρχει τραπεζική ένωση και διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων», δήλωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο  σε εκδήλωση στην πόλη Matera στη νότια Ιταλία.

Οι παρατηρήσεις του Ντι Μάιο έθεσαν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση καθώς οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται να υπογράψουν τη μεταρρύθμιση του ESM.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι  από το συνεργαζόμενο PD, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση ολοκληρώθηκαν βασικά και δεν μπορούν να αλλάξουν, σημειώνει το Reuters.

Η μεταρρύθμιση θα δώσει στον ESM περισσότερες εξουσίες για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων. Θα αυξήσει τις εξουσίες ελέγχου της Ευρωζώνης έναντι των χωρών με οικονομικές ανισορροπίες και θα διευκολύνει την αναδιάρθρωση των χρεών των κρατών σε κρίσεις – μια πιθανή αιτία υψηλότερων αποδόσεων για τα υπερχρεωμένα μέλη.

Η μεταρρύθμιση αποδεικνύεται εξαιρετικά αμφισβητούμενη στην Ιταλία.
H Λέγκα και ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του ESM είναι επικίνδυνη, επειδή καθιστά πιθανότερο η Ιταλία να πρέπει να αναδιαρθρώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, αναλογικά το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά από την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας