Μ.Θεοδωράκης: Εν ζωή τον είχαν περιφρονημένο και εγκαταλελειμμένο-Μετά θάνατον… ήρωας!

1003
Εν ζωή τον είχαν περιφρονημένο και εγκαταλελειμμένο

Λίγο πριν τις 10 το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ότι πέρασε στην αιωνιότητα ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Όλοι θέλησαν να δείξουν την λύπη τους (άλλοι αληθινά και άλλοι γιατί “έτσι πρέπει”) αλλά οι πράξεις δεν εξαιρούν ούτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το πως σεβάστηκαν τον ίδιο όταν ήταν εν ζωή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος σαν εθνικό ήρωα, όταν αναφέρθηκε στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο και έτσι οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, από σήμερα έως το Σάββατο, ως ένδειξη σεβασμού αλλά δεν ήταν έτσι όταν ζούσε. 

Γιατί όταν έπρεπε να κάνει κάτι ουσιαστικό, όταν απεγνωσμένα η ίδια η κόρη του μεγάλου συνθέτη είχε βγάλει κραυγή βοήθειας ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν απών.

«Θα σεβαστώ κάθε επιθυμία που μού είχε εκφράσει ο πατέρας μου σχετικά με την ταφή του, θα κάνω όλα όσα μού είχε πει να κάνω» είναι τα ακριβή λόγια της Μαργαρίτας Θεοδωράκη δείχνοντας έτσι πολλά απέναντι και στο επίσημο κράτος

Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από την εξομολόγηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τις δύσκολες στιγμές που βίωνε για παραπάνω από ένα χρόνο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης τους ήταν ότι δεν είχαν καν ρεύμα και προσπαθούσαν να επιβιώσουν με κουβέρτες , φτάνοντας στο σημείο να πει πως θέλει να βάλει τέλος στη ζωή της. Φυσικά δεν είχαν ούτε τα βασικά για την περίθαλψη του ίδιου της του πατέρα.

Είχε προσπαθήσει ουκ ολίγες φορές να επικοινωνήσει με το Υπ. Πολιτισμού και την Λ.Μενδώνη (έστειλε τα συλλυπητήρια της και αυτή σήμερα) με πολλές επιστολές αλλά και προς τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη αλλά χαρακτηριστικά είπε πως τους είχαν “γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια”.

Είχαν ζητήσει να πραγματοποιηθεί έστω μία συναυλία για τα 95 χρόνια του Μ.Θεοδωράκη για να βγουν κάποια έξοδα, αλλά όπως ανέφερε οι ίδιοι πήγαιναν με το σταυρό στο χέρι αντιθέτως με άλλους που είχαν μέσα.

Να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2020, στο πρώτο μήνυμα βοήθειας που εξέπεμψε στο facebook, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη είχε αναφέρει ότι πεινάει, κρυώνει και δεν έχει ένα ευρώ για να καλύψει τα έξοδά της.

Και λίγους μήνες αργότερα, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη έκανε νέα δήλωση ανέχειας, τονίζοντας ότι δεν έχει πάρει ούτε ευρώ για επίδομα, παρόλο που η επιχείρησή της ήταν κλειστή λόγω κορωνοϊού και ότι είναι ανασφάλιστη από το 2012.

“Είμαστε άπραγοι από το καλοκαίρι του 2019, ενώ το καλοκαίρι του 2020 κάναμε 5 συναυλίες, μπορείς να ζήσεις μ’ αυτό; Είμαι ανασφάλιστη, καθώς έχω δώσει του κόσμου τα λεφτά στα ΤΕΒΕ, ΙΚΑ… Πολλά λεφτά και δεν πρόλαβα να μπω στη σύνταξη, όπως έμπαιναν όλοι στα 50. Τώρα είναι να μπω στα 65, αλλά από το 2012 είμαι ανασφάλιστη. Τι να πληρώνω, πώς να το πληρώνω; Παλιά δεν μπορούσα να πάω ούτε στο δημόσιο νοσοκομείο, δεν έχω ούτε ιδιωτική ασφάλιση, θα πάρω μια σύνταξη στα 67, κι ελπίζω μ’ αυτά που έχω δώσει ν’ ανέβει, αλλιώς θα είναι γύρω στα 400 ευρώ. Έχω πληγεί από το ΔΝΤ και μετά, ήταν μεγάλη καταστροφή. Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μια μίζερη κατάσταση” είχε πει η ίδια.

Το παράπονο προς την πολιτεία (η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη ήταν και τότε)

Ακόμα, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη είχε εκφράσει το παράπονό της προς την πολιτεία:

“Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχω καλύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία, επειδή είμαι κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά το παράπονο μου είναι να μας χρησιμοποιούσαν κι εμάς, να μας έβαζαν στις εκδηλώσεις που κάνουν, έβαζαν άλλους. Είμαστε ορχήστρα 25 χρόνων και παρουσιάζουμε Θεοδωράκη κι όχι τον κ. Τάκη. Να μη μας δώσουν ούτε μια συναυλία; Επίσης, δεν έχω πάρει ποτέ ούτε ένα επίδομα, ούτε ένα ευρώ. Γιατί να μην πάρω ένα ευρώ, που έχω μια επιχείρηση και μου απαγορεύουν να λειτουργώ;”

Περίπου ένα μήνα αργότερα, δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε για τη δήλωση ανέχειας, αν και παραδέχτηκε πως ήταν λάθος της.

“Εβαλα τη φωτογραφία με τη λεζάντα “πεινάω” τελείως αθώα στο Facebook. Είχα ξεχάσει ότι είμαι η κόρη του Θεοδωράκη. Πειράχτηκαν οι φίλοι του. Αλλά είναι ντροπή να μην έχω λεφτά; Να σημειωθεί ότι – λόγω της γνωστής κατάστασης στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων – ο πατέρας μου έχει να εισπράξει από το 2016.

Τα χρήματα που πήρε φέτος από την ΕΔΕΜ είναι 3.500 ευρώ. Κάνω την αυτοκριτική μου και ναι, παραδέχομαι ότι ήταν λάθος μου. Από την άλλη, όμως, με βοήθησε ο κόσμος. Το ρεύμα μού το πλήρωσε η κυρία Βαρδινογιάννη, η οποία με βοήθησε πολύ. Μια εταιρεία επίσης, η Picovit, θα μου στέλνει εφ’ όρου ζωής τροφές για τα ζώα” πρόσθεσε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ραγίζει καρδιές περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές του μεγάλου συνθέτη. Την ίδια στιγμή απευθύνει έκκληση σε όλους να μην τον ξεχάσουμε ποτέ. «Να αγαπάμε τον μπαμπά. Να συνεχίσουμε να αγαπάμε τον μπαμπά».

«Στο τέλος της ζωής του ήτανε πολύ δύσκολα, πολύ δύσκολα για 20 μέρες» ανέφερε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη αναφέρθηκε και στις τελευταίες στιγμές του: «Υπέφερε, δεν ήθελε να ζήσει άλλο, τελικά τελείωσε σήμερα το πρωί. Τα πνευμόνια του δεν λειτουργούσαν».

«Δεν μπορούσε να μιλήσει τις τελευταίες μέρες»

«Δεν το πιστεύω, κάθομαι εδώ και είναι σαν να κοιμάται και τον χαϊδεύω και τον νανουρίζω… Είναι ήρεμος, είναι ήρεμος, κλείσανε τα μάτια του και δεν το πιστεύω. Δεν μπορούσε να μιλήσει τις τελευταίες μέρες, ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ήθελε να πεθάνει, μας παρακαλούσε, να πεθάνει, να τον σκοτώσουμε, να βρούμε μια ένεση. Είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δυστυχώς πέθανε οδυνηρά» υπογράμμισε.

«Αυτό που θέλω να πω είναι να μην τον ξεχάσουμε τον μπαμπά. Ήταν καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος, αγωνιστής, μεγάλος καλλιτέχνης με ωραίες μελωδίες και πολύ αγώνα. Πολύ αγώνα, πολλές θυσίες, αυτός ήταν ο μπαμπάς» πρόσθεσε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη.

Μόνο λίγες ώρες νωρίτερα, η κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη είχε κάνει μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook για τον πατέρα της.

Δημοσίευσε το έργο «Ο χρόνος παραμορφώθηκε» σε μουσική του ίδιου του καλλιτέχνη γράφοντας: «για τον μπαμπά μας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας