Μ.Βέμπερ(ΕΛΚ): Με “μνημόνια” η στήριξη από Ταμείο Ανάκαμψης-Ε.Ε δεν είναι ΑΤΜ

879
ταμείο

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ διαλύει απολύτως τις αυταπάτες και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε, θα συνοδεύονται με όρους και δεσμεύσεις για (νεοφιλελεύθερες) μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλη η Ε.Ε και ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου θα τεθούν υπό αυστηρή μνημονιακού τύπου επιτήρηση. Το θέμα, όμως, είναι θα υπάρξει τελικώς Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε και αν τελικά γίνει δυνατό να συναποφασιστεί, θα υπάρξει Ε.Ε για να το εφαρμόσει;

Την άποψη, ότι «οι χώρες που θα λάβουν βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πακέτο στήριξης των 750 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να επιβληθούν και αυστηροί όροι» εξέφρασε ο επικεφαλής του ΕΛΚ M. Βέμπερ.

Σε συνέντευξη του στη γερμανική SZ ξεκαθάρισε ότι «η ΕΕ δεν είναι ΑΤΜ» για να δίνει ανεξέλεγκτα χρήματα υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς όρους, δημιουργούμε μόνο χρέος, αλλά όχι μέλλον».

Να σημειωθεί ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ και δανείων ύψους 250 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν αφορούν επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού.

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή (19/6/2020) ο Βέμπερ ξεκαθαρίζει ότι «δανεισμός» και «υγιής» οικονομική πολιτική θα πρέπει να συμβαδίζουν, και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το πακέτο βοήθειας, θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη.

Αναφερόμενος έμμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, ο Βέμπερ υποστηρίζει επίσης ότι ένα από τα κριτήρια για την παροχή βοήθειας θα πρέπει να είναι η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και συμπληρώνει ότι “η ΕΕ είναι κοινότητα αξιών όχι ΑΤΜ” “γι αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα «σοβαρό σχέδιο αποπληρωμής» των δανείων”.

«Δεν μου αρέσει να δημιουργώ χρέη»

O Βέμπερ στη συνέντευξή του  στη γερμανική εφημερίδα ήταν ξεκάθαρος για το Ταμείο Ανάκαμψης:

«Πολύ πιο σημαντικό από τη συζήτηση σχετικά με το ποσοστό επιδοτήσεων και δανείων είναι το ερώτημα: για τι; Τα χρήματα δεν πρέπει να σπαταληθούν σε λάθη του παρελθόντος, αλλά πρέπει να επενδυθούν στο μέλλον όλων των Ευρωπαίων – για κοινά έργα και όχι για την κάλυψη κενών στον προϋπολογισμό», σημείωσε.

«Πρέπει επίσης να σκεφτούμε αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα σοβαρό σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών, σήμερα και όχι την ημέρα του Αϊ-Βασίλη.

Ως Χριστιανοδημοκράτης, δεν μου αρέσει να δημιουργώ χρέη, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, επιμένουμε ότι οι αποπληρωμές πρέπει να ξεκινήσουν στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό, το 2026 ή το 2027, και όχι να μετακυλιστεί το χρέος στις μελλοντικές γενιές.

Αυτό θα ήταν άδικο. Και ας είμαστε ειλικρινείς: θα υπάρξει πραγματική αποπληρωμή μόνο εάν η ΕΕ αποκτήσει τις δικές της νέες πηγές εισοδήματος», επισήμανε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο Βέμπερ επέμεινε σε μία συμφωνία μεταξύ των κρατών για την ταχύτερη αποπληρωμή των χρεών.

«Μόνο με μια ακμάζουσα οικονομία θα μπορέσουμε να εξοφλήσουμε τα χρέη μας. Μόνο με την ανάπτυξη και την απασχόληση θα προετοιμάσουμε τους Ευρωπαίους για ένα καλό μέλλον σήμερα και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αυστηροί όροι για τη χρήση των χρημάτων και ένα σοβαρό σχέδιο αποπληρωμής είναι τόσο σημαντικοί.

Χωρίς όρους, δημιουργούμε μόνο χρέος, αλλά όχι μέλλον», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ αναφερόμενος στο ύψος των χρημάτων που θα δίδονται στα κράτη – μέλη και έκανε λόγο για τεράστια ποσά, για την καταβολή των οποίων χρειάζεται συνεχής δημοσιονομικός έλεγχος. Τα ποσά θα πρέπει να καταβάλλονται σε δόσεις και να ελέγχεται η πορεία της τοποθέτησής τους.

«Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε τον δημοσιονομικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδίως προκειμένου να καταπολεμήσουμε καλύτερα τη διαφθορά.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιπροσωπεύσουμε αξιόπιστα τις δαπάνες των φορολογουμένων», ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας