Μόσχα: Προειδοποιεί για τον «εφιάλτη» της Αλεξ/πολης-Γέφυρα στρατιωτικού εξοπλισμού κατά Ρωσίας

1103
Μόσχα: Προειδοποιεί για τον «εφιάλτη» της Αλεξ/πολης

Πίσω από τα έστω παγωμένα χαμόγελα του Β.Πούτιν στην διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού μια τεράστια απειλή αναφύεται όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη αλλά και για τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις συνολικά όπως για παράδειγμα το στρατόπεδο Γιαννούλη που βρίσκεται κοντά στον λιμένα και γίνεται εκτεταμένη χρήση του.

Η ανησυχία της Μόσχας για την νέα αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της για την Αλεξανδρούπολη εκφράστηκαν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου και εκ των στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ που σημαίνει ότι η βάση πλέον είναι προς στοχοποίηση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, που προβλήθηκε λίγα 24ωρα μετά τις συνομιλίες Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι, ο κ. Πεσκόφ δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο έδαφός σας. Μεταφέρονται εκατοντάδες, χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω της Αλεξανδρούπολης και ούτω καθεξής. Ανοίγετε νέες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ μας κατονομάζει ως εχθρό και το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τον βασικό σκοπό της συμμαχίας που δεν είναι άλλος από το να αναχαιτίσει τη Ρωσία. Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε».

Αν μεταφραστεί η έτσι και αλλιώς ελάχιστη διπλωματική ορολογία, η Αλεξανδρούπολη πλέον αποτελεί τον Νο1 στόχο των ρωσικών δυνάμεων, τόσο των εναέριων όσο και των χερσαίων, θαλάσσιων και υποβρύχιων μέσων (το πυραυλικό σύστημα Kalibr αποτελεί πλέον τον ελβετικό σουγιά των ρωσικών δυνάμεων).

Να σημειώσουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ρωσικό αγκυροβόλιο στα ανοιχτά της Λήμνου όπως και σε κεντρικό Αιγαίο και Αστυπάλαια που καλύπτονται από συμφωνία προ 15 ετών που είχε ανανεωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι λογικό η Μόσχα να τις προστατέψει πάση θυσία ως οι πλωτές τις βάσεις που της επιτρέπουν την έξοδο στις “ζεστές θάλασσες”.

Σχολιάζοντας μάλιστα στο defencenet.ru την άποχη που εκφράζουν ορισμένα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι αμερικανικές βάσεις αποτελούν ασπίδα προστασίας σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε: ” Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Το παράδειγμά των Κούρδων στη Συρία και των συνεργατών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν νομίζουμε ότι είναι η απάντηση σε ότι αφορά το επίπεδο προστασίας που θα παράξουν στην περιοχή οι Αμερικανοί”.

Να σημειώσουμε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι το σημείο ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά και για ολόκληρη την Αν.Ευρώπη ενώ με αυτόν τον τρόπο, η πόλη θα αποτελέσει βασικό σημείο εξόρμησης των αμερικανικών δυνάμεων κατά της Ρωσίας, σε Μαύρη Θάλασσα και Ουκρανία.

Σε επίσης μια παράλληλη αλλά επι του ζητήματος εξέλιξη, ο Ρώσος ειδικός αναλυτής και σύμβουλος στο ρωσικό ΥΠΑΜ, Σεργκέι Μαρζέτσκι, αναφέρει ευθαρσώς για κυοφορούμενη “επιθετική ενέργεια” κατά Ελλάδος, το επόμενο, αλλά απροσδιόριστο διάστημα από τουρκικής πλευράς.

Έτσι με αφορμή την δημιουργία του τουρκικού αποβατικού/ μικρού αεροπλανοφόρου ANADOLU και τον εξοπλισμό του με τουρκικά UCAV MIUS (αεριωθούμενα με ουκρανικό turbofan κινητήρα), ο Σεργκέι Μαρζέτσκι αναφέρει:

“Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, έχουν βάλει στην «άκρη» την Άγκυρα. Οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες του «Σουλτάνου» Ερντογάν, εξαπλώνονται πολύ ευρέως, και φτάνουν από την Αφρική μέχρι το Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν κρύβει ιδιαίτερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με ένα άλλο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, την Ελλάδα.

Είναι πιθανό στο ορατό μέλλον οι Τούρκοι και οι Έλληνες, να συγκρουστούν για επίμαχα νησιά στην Α. Μεσόγειο ( Καστελόριζο πιθανόν εννοεί) με όλα τα συνοδευτικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, το τουρκικό ναυτικό θα χρειαστεί στο μέλλον τρία αεροπλανοφόρα.

Συνειδητοποιώντας τις προοπτικές που θα είχε μια τέτοια ποιοτική ενίσχυση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή, η Ουάσιγκτον έκρινε απαραίτητο να διακόψει την παράδοση των F-35”, τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας