Μόσχα: «Επιβιώνουμε αν μας αποκλείσουν από SWIFT-Δημιουργήσαμε δικό μας σύστημα συναλλαγών»

Μόσχα: «Επιβιώνουμε αν μας αποκλείσουν από SWIFT-Δημιουργήσαμε δικό μας σύστημα συναλλαγών»
Γιατί η ρωσική οικονομία θα επιβιώσει ακόμα κι αν οι ΗΠΑ την ωθήσουν εκτός του δυτικού οικονομικού συστήματος

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας θα μπορούσε να αντεπεξέλθει ακόμη και αν αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας VTB Bank, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση είναι πιθανή.

Η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες έχουν προειδοποιήσει τη Μόσχα για έντονες οικονομικές επιπτώσεις εάν η Ρωσία επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία και η αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT, ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες ροές χρήματος, είναι μια ιδέα που έχει επικρατήσει. 

Η Ρωσία έχει απορρίψει προτάσεις ότι σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά.

«Φυσικά και θα επιβιώσουμε, αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε αυτό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VTB, Αντρέι Κόστιν, στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.

«Θα ήταν πολύ σοβαρό μέτρο μη φιλικό».

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει το δικό της σύστημα τραπεζικών συναλλαγών, γνωστό ως SPFS ως εναλλακτική λύση στο SWIFT, σε μια κίνηση που οι αξιωματούχοι λένε ότι θα μετριάσει εν μέρει το πλήγμα σε περίπτωση που η Ρωσία αποσυνδεθεί από το SWIFT.

Eν ολίγοις οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν ωθήσει την Ρωσία και την Κίνα να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος που θα διατηρεί της οικονομίες τους λειτουργικές και προπάντων ανεξάρτητες από το αμερικανικό δολάριο στην περίπτωση που οι Αμερικανοί επιχειρήσουν να αποκόψουν τον άξονα της Ανατολής από τις συναλλαγές του με την Δύση.

Εάν αυτό συμβεί τότε Ρωσία και Κίνα δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την άμεση αποδολαριοποίηση.

Η ρωσική οικονομία έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες που την καθιστούν σχετικά απρόσβλητη στα χτυπήματα του σύγχρονου «τουμποκαπιταλισμού» (δηλαδή στην χρήση «φανταστικών» χρηματορροών που εμφανίζονται από το πουθενά στις αγορές).

Διαθέτει επάρκεια σε πρώτες ύλες και ενέργεια ενώ είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στα σιτηρά.

Ο Γερμανός Γκρεφ, διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας ρωσικής τράπεζας Sberbank (SBER.MM) , απέρριψε αυτόν τον μήνα ως ανοησίες τις αναφορές ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να στοχεύουν την ικανότητα της Μόσχας να μετατρέπει τα ρούβλια σε δολάρια και άλλα νομίσματα.

Η VTB Bank (ρωσικά: Банк ВТБ, πρώην Vneshtorgbank, Внешторгбанк) είναι μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες της Ρωσίας.

Η VTB Bank και οι θυγατρικές της αποτελούν ένα κορυφαίο ρωσικό χρηματοοικονομικό όμιλο – VTB Group, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων στη Ρωσία, την ΚΑΚ, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τις ΗΠΑ.

Οι μεγαλύτερες θυγατρικές του Ομίλου στη Ρωσία είναι η Bank of Moscow. Η VTB 24, πρώην θυγατρική, ενσωματώθηκε πλήρως στην VTB Bank την 1η Ιανουαρίου 2018.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σχολίασε τα περιοριστικά μέτρα που προτείνουν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. 

Ο Κουλέμπα είπε ότι η αποσύνδεση της Ρωσίας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT θα ήταν «μεγαλειώδης».

Τα λόγια του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας παραθέτει η Washington Post:

«Γνωρίζω από ανεπίσημες συνομιλίες (με δυτικούς αξιωματούχους) ότι συζητούν την «πυρηνική επιλογή» με τη μορφή της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το SWIFT. Θα ήταν υπέροχο» .

Ο Κουλέμπα συμβούλεψε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενεργήσουν αποφασιστικά σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει τα δικά της συμφέροντα στις σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως στην ενέργεια, δεν υποστηρίξει τις κυρώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας