Μπόρις Τζόνσον και Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν το Βrexit-Αμετακίνητος ο Βρετανός

1092
τζόνσον

Βέβαιος πως μπορεί να πετύχει μια συμφωνία εμφανίστηκε ο Μπόρις Τζόνσον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του, με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Αυτό που μοιάζει αδύνατο αρχικά σε μια διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ, αποδεικνύεται πιθανό στο τέλος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πήρε την Τετάρτη το βάπτισμα του πυρός στις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, αναφορικά με την πολύπαθη συμφωνία του Brexit. Να θυμίσουμε βέβαια, πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει πως η Βρετανία αποχωρεί στις 31 Οκτώβρη, με ή χωρίς συμφωνία.

Οι αναλυτές στη Βρετανία έκριναν πως η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε αρκετά συγκαταβατική με τον Μπόρις Τζόνσον, σε αντίθεση με τις πηγές της γαλλικής κυβέρνησης νωρίτερα την Τετάρτη, αλλά και την Κομισιόν. Η καγκελάριος εμφανίστηκε πρόθυμη να συμβάλει όπου είναι δυνατό στην εξεύρεση λύσης, αν και έσπευσε να παραπέμψει στην Κομισιόν για το ζήτημα του backstop. Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε 30 ημέρες στην Βρετανία να λύσει το θέμα του Brexit.

Όπως αναφέρει ο Guardian σε μια πρώτη ανάλυση της συνάντησης, το αν η συγκαταβατική στάση της Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να οδηγήσει κάπου είναι αμφίβολο. Τα δομικά προβλήματα της συμφωνίας παραμένουν και οι εναλλακτικές που παρέθεσε ο Μπόρις Τζόνσον δεν φαίνεται να μην έχουν εξεταστεί ξανά στο παρελθόν από τις Βρυξέλλες.

Στην μετάδοση του Guardian σημειώνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να υποδεχτεί τον Βρετανό καθιστή, συνέπεια των κρουσμάτων τρέμουλου που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο και ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να σπάσει το πρωτόκολλο και να παραμείνει καθιστός κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθιστοί άκουσαν την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Μπόρις Τζόνσον και Ανγκελα Μέρκελ / Φωτογραφία: AP PhotosΚαθιστοί άκουσαν την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Μπόρις Τζόνσον και Ανγκελα Μέρκελ

 

Το backstop με την Ιρλανδία παραμένει το μεγάλο θέμα του Brexit

Δυνατότητες να αρθεί το αδιέξοδο, μέσω αλλαγής στην πολιτική διακήρυξη, σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα του backstop, των σκληρών δηλαδή συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία. Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως για το θέμα, αρμόδια είναι η Κομισιόν και πως εκείνη δεν έχει καμία δουλειά να «λύσει» θέματα που σχετίζονται με τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Αμετακίνητος στις θέσεις του ο Μπόρις Τζόνσον, αν και αισιόδοξος για μια συμφωνία. Στην Κομισιόν τον παραπέμπει η Ανγκελα Μέρκελ / Φωτογραφία: AP PhotosΑμετακίνητος στις θέσεις του ο Μπόρις Τζόνσον, αν και αισιόδοξος για μια συμφωνία. Στην Κομισιόν τον παραπέμπει η Ανγκελα Μέρκελ

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει πως θα συζητήσει εναλλακτικές στο θέμα από κοινού με την Ανγκελα Μέρκελ. Οπως πρόσθεσε «η Βρετανία δεν θα επιβάλει με κανέναν τρόπο ελέγχους στα σύνορα με την Ιρλανδία. Η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορα χωρίς τελωνειακούς ελέγχους».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εμφανίστηκε αρνητικός στην εφαρμογή backstop με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώσπου να βρεθεί μια λύση ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Τζόνσον και Μέρκελ στο «κόκκινο χαλί» της Καγκελαρίας -AP Photo/Michael SohnΤζόνσον και Μέρκελ στο «κόκκινο χαλί» της Καγκελαρίας

Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον επικρίνει την προκάτοχό του Τερέζα Μέι, η οποία όπως λέει δεν έκανε όλα όσα μπορούσε προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές για το backstop.

Συνθήματα κατά του brexit πριν τη συνάντηση Τζόνσον – Μέρκελ

Με το σύνθημαΣταματήστε το Brexit” υποδέχτηκαν διαδηλωτές τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ο οποίος έφτασε στην καγκελαρία για συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ, ο Τζόνσον δεν απάντησε. Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών αφότου ο Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούλιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας