Μονοψήφιος ΦΠΑ

795
μονοψήφιος

Όταν η Iskra αλλά και ο Παν. Λαφαζάνης πρότειναν ο υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ να γίνει σε κάθε περίπτωση μονοψήφιος, ήταν πολλοί εκείνοι που μειδίασαν ειρωνικά.

Ο Παν. Λαφαζάνης, μάλιστα, μιλώντας σήμερα στην Iskra επανέλαβε την πρότασή του για συντελεστές ΦΠΑ: 3,5 και 7%, ενώ μηδενικός να είναι ο ΦΠΑ για όλα τα είδη πρώτης ανάγκης και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αρχής γενομένης από το ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι ενός ορισμένου ύψους κατανάλωσης αναγκαίου για την επιβίωση ενός νοικοκυριού, συνδυασμένου με τα άτομα που το νοικοκυριό περιλαμβάνει.

Ο Παν. Λαφαζάνης έχει συμπληρώσει μάλιστα την πρότασή του, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ που προτείνει, τότε η δίωξη για τη μη είσπραξη και μη απόδοσή του να γίνει αυτεπάγγελτη και να τιμωρείται με πολύ αυστηρές ποινές, περίπου ως ιδιώνυμο αδίκημα.

Στα παπαγαλάκια της Τρόικας και μεγαλοπρεπώς κατά Βαρουφάκη “Θεσμών“, που λοιδόρησαν τις προτάσεις για μονοψήφιο ΦΠΑ, σημειώνουμε ότι ανταγωνιστικές χώρες, ιδιαίτερα στον τουρισμό, έχουν μονοψήφιους και χαμηλούς συντελεστές. Σταχυολογούμε ενδεικτικά, αν και χρειάζεται μία πιο εμπεριστατωμένη έρευνα: η Τουρκία έχει ΦΠΑ 8% σε ξενοδοχεία και εστίαση, η Πορτογαλία 6% στην διαμονή, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν ΦΠΑ 9% και 7% αντίστοιχα στα ξενοδοχεία, η Ισπανία και η Ιταλία 10% στα ξενοδοχεία και την εστίαση κλπ κλπ.

Υποστηρίζουμε ακόμα ότι αν εφαρμοστούν οι ως άνω προτεινόμενοι από τον Λαφαζάνη συντελεστές ΦΠΑ και συνοδευτούν με τις αυστηρές ποινές που προτείνουμε, τότε εξαιτίας της πολύ μεγαλύτερης είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ και της σχετικής αύξησης της κατανάλωσης, τα έσοδα του δημοσίου από το ΦΠΑ όχι μόνο δεν θα μειωθούν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα αλλά και ενδεχομένως να αυξηθούν.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα δημόσια έσοδα δεν τα αυξάνουν οι υψηλοί και δαιδαλώδεις φόροι αλλά η ανάπτυξη, η απασχόληση και η αυξανόμενη κατανάλωση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας