Μολδαβία: Δυτικό “συνταγματικό πραξικόπημα” σοκ, με παρέμβαση και του ΝΑΤΟ

2734
μολδαβία

Με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Μολδαβίας, που κατηγορείται ότι ελέγχεται από το φιλοδυτικό Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, διαλύθηκε  πραξικοπηματικά το Κοινοβούλιο και καθαιρέθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας.  

Χαρακτηριστική της κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα είναι η άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ, το οποίο έσπευσε να εμφανιστεί ως δήθεν διαιτητής της πολιτικής διαμάχης, στηρίζοντας εμμέσως το πραξικόπημα.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Οάνα Λουγκένσκου, «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική κρίση στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας έχει κηρύξει αντισυνταγματικό τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο υποστηρίζει την προσέγγιση με τη Ρωσία, ενώ το εκλεγμένο τον περασμένο Φεβρουάριο κοινοβούλιο κατηγόρησε το πρώην κυβερνών Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ότι χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του, για να πάρει την εξουσία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κήρυξε αντισυνταγματικές τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό νομοθετικό σώμα είχε διορία μέχρι τις 7 Ιουνίου, προκειμένου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές και δεδομένου ότι δεν το έπραξε, θα πρέπει να διαλυθεί.

Νωρίτερα την Κυριακή, το Δικαστήριο καθαίρεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας Ίγκορ Ντόντον, διορίζοντας τον Πάβελ Φίλιπ, πρώην πρωθυπουργό και μέλος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος. Ο τελευταίος υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη νέων εκλογών για την 6η Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας