Μολδαβία: Απέτυχε το “συνταγματικό” πραξικόπημα

1137
μολδαβία

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Ίγκορ Ντοντόν ακύρωσε το διάταγμα του παράνομου “προέδρου” Πάβελ Φιλίπ, για τη διάλυση της Βουλής, που είχε υπογραφεί την Κυριακή, εντείνοντας την πολιτική αντιπαράθεση που έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. 

Η αντιπαράθεση εντάθηκε το Σαββατοκύριακο, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο έπαυσε πραξικοπηματικά από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο Ίγκορ Ντοντόν, που εξελέγη το 2016, αντικαθιστώντας τον με τον φιλοδυτικό Πάβελ Φιλίπ, ο οποίος προχώρησε αμέσως στη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

«Θεωρούμε πως οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι παράνομες και αυθαίρετες, έρχονται σε σύγκρουση με τους θεμελιώδεις κανόνες της χώρας και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Μολδαβίας», δήλωσε χθες ο Ίγκορ Ντοντόν, έπειτα από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο ελιγμός του Πάβελ Φιλίπ, μέλους του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος του ολιγάρχη Βλαντ Πλαχότνιουκ, αποσκοπούσε να απονομιμοποιήσει τον συνασπισμό που συμφωνήθηκε το Σάββατο ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ίγκορ Ντοντόν και τη  συμμαχία ACUM της Μάια Σάντου.

Αυτές τις μέρες δύο κυβερνήσεις λειτουργούν παράλληλα στη Μολδαβία.

Τη νόμιμη κυβέρνηση στηρίζει η Ρωσία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρει ότι “η Μόσχα χαιρετίζει τον σχηματισμό ενός συνασπισμού στη Μολδαβία. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας