Μη βιώσιμες περισσότερες από τις μισές τράπεζες παγκοσμίως

987
βιώσιμες
Είμαστε στο τέλος του οικονομικού κύκλου και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν τολμηρές κινήσεις τώρα

 

Οι περισσότερες από τις μισές τράπεζες παγκοσμίως βρίσκονται ήδη σε αδύναμη θέση πριν από οποιαδήποτε ανάκαμψη που μπορεί να έρθει, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής McKinsey & Co.

Η πλειοψηφία των τραπεζών παγκοσμίως μπορεί να μην είναι οικονομικά βιώσιμη επειδή η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων δεν συμβαδίζει με το κόστος, αναφέρει η McKinsey στην ετήσια επισκόπηση του κλάδου.

Μάλιστα, κάλεσε τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα όπως η ανάπτυξη τεχνολογίας, η εκμετάλλευση δραστηριοτήτων και η διεύρυνση μέσω συγχωνεύσεων ενόψει πιθανής οικονομικής επιβράδυνσης.

Πιστεύουμε ότι είμαστε στο τέλος του οικονομικού κύκλου και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν τολμηρές κινήσεις τώρα επειδή δεν είναι σε καλή κατάσταση“, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Kausik Rajgopal, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey.

Στο τέλος του κύκλου, κανείς δεν μπορεί να αντέξει να ξεκουραστεί στις δάφνες του”.
Η δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει δει ένα κύμα καινοτομίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, φέρνοντας νέους ανταγωνιστές από τις εταιρίες fintech σε γίγαντες όπως η Apple και η Google Alphabet.

Οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν αν θα ανταγωνιστούν, θα συνεργαστούν ή θα αποκτήσουν μερικούς από αυτούς τους νεοφερμένους. Ορισμένες εδραιωμένες επιχειρήσεις έχουν επιδιώξει να αναδιαμορφωθούν ως εταιρείες τεχνολογίας, εν μέρει για να προσελκύσουν πελάτες στο δύσκολο περιβάλλον.

Η McKinsey, της οποίας οι πελάτες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, συμβουλεύει για θέματα όπως η στρατηγική και η τεχνολογία, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, η εξωτερική ανάθεση και οι προσφορές μετοχών.

Στην έκθεσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν να “γίνουν υποσημειώσεις στην ιστορία” καθώς οι νεοεισερχόμενοι αλλάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Οι πιο πρόσφατες προσπάθειες των τραπεζών να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα τους ήταν απλώς «οι συνήθειες άλλων επιχειρήσεων», ανέφερε.

Οι τράπεζες διαθέτουν μόνο το 35% των προϋπολογισμών των τεχνολογιών της πληροφορίας για την καινοτομία, ενώ οι fintechs δαπανούν περισσότερο από το 70%, δήλωσε η McKinsey.

Σε συνδυασμό με ρυθμιστικούς παράγοντες που μειώνουν το εμπόδια στην είσοδο – όπως οι ανοιχτές τραπεζικές συναλλαγές και οι χαλαρότερες απαιτήσεις για νεοσύστατες επιχειρήσεις – το περιβάλλον ευνοεί ολοένα και περισσότερο τις νεότερες επιχειρήσεις να λαμβάνουν μερίδιο από τις τράπεζες.

Η έκθεση επισημαίνει την Amazon.com στις ΗΠΑ και την Ping An στην Κίνα ως παραδείγματα εταιρειών τεχνολογίας που κερδίζουν πελάτες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Για να χειροτερέψουν τα πράγματα για την παλιά φρουρά, οι νέοι παίκτες τείνουν να πηγαίνουν μετά στις επιχειρηματικές περιοχές που δημιουργούν τις υψηλότερες αποδόσεις στις τράπεζες – για παράδειγμα, τις πιστωτικές κάρτες.
Οι επενδυτές το γνωρίζουν αυτό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 15% με 20% από την αρχή του περασμένου έτους, δήλωσε η McKinsey, προσθέτοντας ότι “η μείωση της αποτίμησης υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αναμένουν απότομη επιβράδυνση της αύξησης των κερδών“.

Οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν το κόστος και να βρουν κεφάλαια για την τεχνολογία, αναθέτοντας σε εξωτερικούς συνεργάτες αυτό που η McKinsey αποκαλεί “δραστηριότητες μη διαφοροποίησης“, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων λειτουργιών διαπραγμάτευσης και συμμόρφωσης.
Οι τράπεζες “πρέπει να γίνουν πολύ πιο άνετες με τις εξωτερικές συνεργασίες και να είναι σε θέση να αξιοποιούν ταλέντα εξωτερικά“, δήλωσε ο Rajgopal.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας