Με τραπεζικό -4% και πάλι στις 680 μονάδες το Χρηματιστήριο

1284
χρηματιστήριο

Οι ισχυρές πιέσεις στη μετοχή της Πειραιώς (έκλεισε σε ιστορικά χαμηλά), οι ανησυχίες για τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρώπη, αλλά και η αβεβαιότητα για τον ελληνικό προϋπολογισμό δημιούργησαν ένα εκρηκτικά αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο επέστρεψε με συνοπτικές διαδικασίες στα επίπεδα των 680 μονάδων.

...

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,47% στις 681,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 697,60 μονάδων (-1,69%) και 690,93 μον. (-0,05%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,19%, στις 1.796,06 μονάδες, ενώ στο -1,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.098,83 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,97% στις 554,96 μονάδες.

Η HSBC σήμερα περιέγραψε με “έξι λέξεις” την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο: “Η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες εξανεμίζεται”. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, η οποία μοιάζει αυστηρά εγκλωβισμένη κάτω από τις 700 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στα όρια του να εισέλθει σε αχαρτογράφητα ύδατα. Και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια εξέλιξη που να είναι ικανή να αλλάξει επί τα βελτίω το κλίμα, με το ΧΑ να αντιδρά υπερβολικά στις αρνητικές ειδήσεις και “άνευρα” στις θετικές.

Ενδεικτικό του τελευταίου ήταν και το γεγονός ότι ενώ στα τελευταία επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις καθαρές αρνητικές θέσεις των funds στις ελληνικές μετοχές διαφάνηκε αλλαγή στρατηγικής από το βρετανικό fund Oceanwood Capital Management απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, με το Oceanwood Capital Management να μην τηρεί πλέον κάποια short θέση στην Eurobank από τις 25 Σεπτεμβρίου, εντούτοις ο τραπεζικός κλάδος και πάλι βρέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών. Επίσης, το fund μείωσε τις short θέσεις του στις Alpha Bank και Εθνική, στο 0,94% και 0,79% αντίστοιχα, από 1% στις 17 Αυγούστου και 0,80% στις 25 Σεπτεμβρίου.

Εκτός των παραπάνω, το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τη νέα επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στην Ιταλία, η οποία δεν φαίνεται να πείθει για τα δημοσιονομικά της. Μάλιστα οι αγορές φοβούνται ελληνικού τύπου κρίση. Σε αυτό το κλίμα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται σε πολυετή υψηλά, πάνω από το 3,4%.

Τα “σεισμικά” κύματα από τη Ρώμη μεταδόθηκαν για μία ακόμη φορά ταχύτατα στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται στο 4,335% με άνοδο της τάξης του 3% από χθες, ανάλογη δηλαδή με αυτήν του ιταλικού 10ετούς, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Κατά 2,8% ενισχύεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 3,375% και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ενώ στο 3,95% διαμορφώνεται το yield στο 7ετές.

Και όλα αυτά όταν έχουμε εισέλθει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, με την αγορά να βρίσκεται σε διαδικασία “περίσωσης” των ζημιών της χρονιάς, με μικροαλλαγές στα χαρτοφυλάκια. Άλλωστε από τις αρχές του έτους ο γενικός δείκτης χάνει 14,2%, με την πτώση του τραπεζικού δείκτη στο ίδιο διάστημα να ξεπερνά το 35%, με τους μόνους κερδισμένους μέχρι τώρα να είναι οι short, οι οποίοι, αν και χρειάστηκε να κάνουν υπομονή, τελικά ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας της δικαίωσης.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έχασε 13,23% και έκλεισε σχεδόν στα ιστορικά χαμηλά της (1,64 ευρώ), με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με -6,06%, με την τελευταία να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, μετά το δημοσίευμα του Capital.gr, ότι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων αναμένεται να εξετάσει το θέμα της αναμόρφωσης των μεγεθών των παρελθόντων ισολογισμών της ΔΕΗ. Στις καταστάσεις της η ΔΕΗ αναφέρει ότι οι αναμορφώσεις των μεγεθών του ισολογισμού αφορούν στην αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ενεργητικού επί της υποχρέωσης για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους εργαζόμενους του ομίλου μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 3% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Λάμδα και Eurobank, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Εθνική, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank. Άνω του -1% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Σαράντης και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Grivalia, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και ΕΕΕ. Μόλις η Jumbo, με +1,42% και η ΕΧΑΕ με +0,23% έκλεισαν σε θετικά εδάφη στον FTSE 25.

*Πηγή: capital.gr, Αλεξάνδρα Τόμπρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας