Με σιωπηρές διαδικασίες εξπρές εγκρίνεται η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ

1117
νατο

Την άρον άρον έγκριση από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ του πρωτοκόλλου εισδοχής στη συμμαχία ζητά μέχρι σήμερα το απόγευμα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ.

Την πληροφορία που μετέδωσε αρχικά μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες Νίκος Χρυσολωράς επιβεβαιώνουν παράγοντες του υπουργείο Εξωτερικών.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας «σιωπηλής αποδοχής» εκπνέει στις 17:30 (ώρα Βρυξελλών). Μέχρι εκείνη την ώρα έχουν περιθώριο τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εκφράσουν ενστάσεις ή διαφωνίες εγγράφως.

Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία και υπογραφεί το πρωτόκολλο από τους εθνικούς αντιπροσώπους, αυτοί το στέλνουν στις χώρες τους για κοινοβουλευτική έγκριση. Στην Ελλάδα αναμένεται ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε διαδικασία κοινοβουλευτικής έγκρισης το εν λόγω πρωτόκολλο.

Μόλις η Ελλάδα κυρώσει και το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα στείλει το Ελληνικό ΥΠΕΞ στα Σκόπια ρηματική διακοίνωση στην οποία θα αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά ενέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών και κύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ οπότε τα Σκόπια με τη σειρά τους θα θέσουν σε εφαρμογή τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα στείλουν ρηματική διακοίνωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία θα ενημερώνουν για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας και παράλληλα με επιστολή θα ενημερώσουν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ ότι το επίσημο όνομά τους είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η δικλείδα ασφαλείας που λένε στο ΥΠΕΞ και την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι υπάρχει για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά των Σκοπίων είναι το γεγονός ότι στην Ουάσινγκτον φυλάσσονται όλα τα επίσημα κείμενα της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Εκεί, λένε από την Αθήνα ότι θα πρέπει να στείλει η Ελλάδα το πρωτόκολλο εισδοχής υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό θα γίνει μόνο αν οι γείτονες υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα στις Πρέσπες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας