Με αντι-Navtex απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στις τουρκικές προκλήσεις

768
αποκλιμάκωση

Την απάντησή τους σε δικαιοδοτικό επίπεδο απέναντι στις τουρκικές κινήσεις δίνουν Αθήνα και Λευκωσία, την ώρα που τοποθετήσεις από πλευράς Άγκυρας καθιστούν σαφέστερο το διακύβευμα, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από την γερμανική προεδρία στην Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε Ναυτική Οδηγία που ακυρώνει την τουρκική αναγγελία ερευνών του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη κίνηση έχει γίνει και από την Κύπρο, για τα τμήματα που την αφορούν.

Με αντι-Navtex απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στις τουρκικές προκλήσεις

Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ενδεχομένως και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα τουρκικών πολεμικών στο ναύσταθμο του Ακσάζ.

Λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια, οι μονάδες έχουν επανδρωθεί και ο στόλος έχει απλωθεί στο Αιγαίο σε σημεία – κλειδιά, προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Η απάντηση της Τουρκίας στο διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας

Σε ανακοίνωση – απάντηση στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, υποστηρίζει ότι η περιοχή που δεσμεύει με την Navtex για έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επίσης αναφέρει, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, ότι στην ίδια περιοχή στο παρελθόν έχουν γίνει έρευνες από το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει “μαξιμαλιστικές” τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και αναφέρει προκλητικά πως δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Καλεί την Αθήνα σε διάλογο, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα συνεχίζει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το Καστελόριζο, όπου αναφέρεται ότι βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Ανατολία και 580 χλμ από την Ελλάδα και τονίζεται πως δεν μπορεί να “κλείνει” μια ολόκληρη περιοχή.

Ο Ερντογάν, συγκαλεί εκτάκτως σήμερα στις 15.00 το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, θα συζητηθούν τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας