ΜΕΤΑ: 37ο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ–Εικόνα διάλυσης των συνδικάτων!

1217
αδεδυ

«Ολοκληρώθηκαν» χθες (4/12/2019) οι εργασίες του 37ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ. Το Συνέδριο διαλύθηκε με πραξικοπηματικές ενέργειες μελών του προεδρείου του και σε αγαστή συνεργασία των παρατάξεων ΔΑΚΕ- ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και Συνδικαλιστική Ανατροπή (ΣΥΝΑΝ).

Το Συνέδριο ξεκίνησε με εισήγηση του προέδρου που συμφωνήθηκε από τις παραπάνω παρατάξεις, μαζί με την Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση (ΕΑΕΚ, παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), η οποία παρουσίασε μια εξωραϊσμένη εικόνα για τη δράση της ΑΔΕΔΥ την προηγούμενη τριετία, αποδίδοντας ευθύνες για το ότι δεν κατάφερε να αποκρούσει την αντεργατική επίθεση, σε όλους τους άλλους εκτός από τη μνημονιακή πλειοψηφία που είχε την ευθύνη της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι των νέων και παλιών κυβερνητικών παρατάξεων προσπάθησαν απεγνωσμένα να πείσουν για την ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών πολιτικών και τις μεγάλες δυνατότητες αλλαγής αυτών των πολιτικών σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Το ΜΕΤΑ, με την εισήγησή του και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του, ανέδειξε την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στο δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους του, τη σύνδεση αυτής της πολιτικής με όσα εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα πραγματικά αίτια και τις ευθύνες των φιλοκυβερνητικών παρατάξεων για την αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος να ανατρέψει αυτήν την πολιτική. Επέμεινε στην ανάγκη ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος και την ευθύνη που έχουν και οφείλουν να αναλάβουν οι αγωνιστικές, ριζοσπαστικές και ταξικές δυνάμεις του.

Επέμεινε ακόμα στην ανάγκη αλλαγής τακτικής σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των αγώνων προτείνοντας να αναλάβει η ΑΔΕΔΥ την πρωτοβουλία προβολής και διεκδίκησης λύσεων στα ώριμα και δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στο Συνέδριο, απευθύνθηκαν εκπρόσωποι πανελλαδικού συντονιστικού συμβασιούχων του προγράμματος του ΟΑΕΔ για νέους 2229 χρόνων που ανέδειξαν το μείζον ζήτημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και της κατάργησης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα η προκήρυξη μαζικών προσλήψεων στο Δημόσιο για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων, η μετατροπή όλων των συμβάσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και η ένταξη όλων των συμβασιούχων στα συνδικάτα.

Οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ και ΣΥΝΑΝ έκαναν τα πάντα για να εμποδίσουν να ληφθούν αποφάσεις που θα δέσμευαν τη νέα διοίκηση, σε ό,τι αφορά το πλαίσιο και τους διεκδικητικούς στόχους της ΑΔΕΔΥ.

Στο κλείσιμο των εργασιών, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, παραληρώντας επί μία ώρα ως εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, επιδόθηκε σε μία αήθη επίθεση στις αριστερές συνδικαλιστικές παρατάξεις και ευρύτερα στην Αριστερά με υβριστικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Παράλληλα δήλωσε ότι «…οι συνδικαλιστές που δεν σέβονται τους νόμους και το σύνταγμα της χώρας δεν έχουν θέση στον υγιή συνδικαλισμό που πρέπει πλέον να εγκαθιδρυθεί στην ΑΔΕΔΥ…». Το κυβερνητικό δόγμα, δηλαδή, του «νόμος και τάξη» εξειδικεύεται από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στην ΑΔΕΔΥ!!!

Μετά τη λήξη της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Συνεδρίου κάλεσε το σώμα να ψηφίσει τον μαζί οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, πράγμα πρωτόγνωρο, καταστρατηγώντας το Καταστατικό της ΑΔΕΔΥ που απαιτεί μυστική ψηφοφορία και σε ξεχωριστές κάλπες, για την έγκρισή τους.

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου στη συνέχεια κήρυξε τη «λήξη των εργασιών» και αποχώρησε από την αίθουσα μαζί με τους αντιπροσώπους των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΠ – ΣΥΝΑΝ, χωρίς να θέσει σε ψηφοφορία κανένα από τα δεκάδες ψηφίσματα που είχαν κατατεθεί στο προεδρείο από παρατάξεις και συνέδρους.

Το ΜΕΤΑ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, που εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους για το 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ και τους καλεί να αντιδράσουν με όλους τους δυνατούς τρόπους σε αυτές τις αυταρχικές, αντιδημοκρατικές, πραξικοπηματικές και εκφυλιστικές ενέργειες.

Τους καλεί να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και να απαιτήσουν αλλαγή ρότας του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να τεθούν πλέον στην πρώτη γραμμή οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

5-12-2019 

Από το ΜΕΤΑ                                                                                                                             

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας