ΜΕΤΑ: Ενισχυμένη η Αριστερά στο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ, αλλά;

3551
ΜΕΤΑ

Με 8 έδρες στο νέο Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της ΑΔΕΔΥ και ποσοστό 9,03%, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ βγαίνουν ενισχυμένες σε ποσοστά και έδρες στη νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα προβλήθηκε, κυρίως απ’ αυτές τις δυνάμεις, η εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση σε όφελος των εργαζομένων, αλλά και η ενωτική τους πρόταση για την συγκρότηση ενός ευρύτερου ταξικού μετώπου όλων των Αριστερών, Ριζοσπαστικών, Αντικαπιταλιστικών και Αντιμνημονιακών Δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μια τέτοια προοπτική, θα συσπείρωνε, θα ενέπνεε και θα σηματοδοτούσε μια νέα ελπίδα για την επόμενη περίοδο που θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, με τη δυναμική που θα ανέπτυσσε, θα μπορούσε να κατακτήσει και την πρώτη θέση στη νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό που θα συνέβαλε σημαντικά στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και στο συντονισμό των συνδικάτων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όσες δυνάμεις αρνήθηκαν μια τέτοια εξέλιξη, στο όνομα μιας μικροπαραταξιακής παραλυτικής ισορροπίας ή και ατολμίας, πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών τους με τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στην ηγεσία του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος. Παρόλα αυτά, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ θα επιμείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θεωρούν ότι αποτελεί τη μοναδική ελπίδα και προοπτική.

Παρά το γεγονός όμως ότι συνολικά οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς αύξησαν τις δυνάμεις τους στη νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΣ: 17,74% και 15 έδρες, Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις, συνεργάστηκαν με ένα κομμάτι προερχόμενο από την ΠΑΣΚΕ: 11,09% και 10 έδρες, και ΜΕΤΑ: 9,03% και 8 έδρες), η επόμενη μέρα για το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζόμενων στο δημόσιο δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνη.

Η ανάδειξη της ΔΑΚΕ σε πρώτη δύναμη με 21,55% και 18 έδρες στη νέα διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ) σε τρίτη δύναμη με 16,95% και 14 έδρες και της ΑΡΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ και τέως ΠΑΣΚΕ) σε τέταρτη δύναμη με 14,73% και 13 έδρες διαμορφώνουν μια πλειοψηφία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής πολιτικής, που δεν θα αμφισβητεί επί της ουσίας το μνημονιακό πλαίσιο, θα αποδέχεται με κάθε κόστος την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και στην ΕΕ, ενώ η όποια αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα είναι στην ουσία της ασκούμενης πολιτικής της αλλά για τα επιμέρους.

Με λίγα λόγια, θα έχουμε μια πλειοψηφία αρεστή, «υπεύθυνη» και φιλική στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, όπως ευελπιστούσε και ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν υπουργός Επικρατείας κ. Βερναρδάκης, όταν δήλωνε προς την ΑΔΕΔΥ ότι «… Η πρωτοφανής σας θέση ότι η σημερινή κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική προδίδει βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό και τεράστιο πολιτικό κυνισμό…»

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και στη νέα περίοδο θα συνεχίσουν με συνέπεια τον αγώνα τους σε όλα τα επίπεδα (Σωματεία, Ομοσπονδίες και ΑΔΕΔΥ) για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την κατάργηση της λιτότητας και την επαναφορά όλων κατακτήσεωνπου απωλέσθησαν στη μνημονιακή περίοδο.

Παράλληλα, θα πρωτοστατήσουν στην ανάγκη της συγκρότησης ενός ευρύτερου εργατικού και ταξικού πόλου μέσα στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα για να αντιμετωπίσει και τις συμβιβασμένες γραφειοκρατικές του ηγεσίες, αλλά κυρίως για την ανασυγκρότησή του, την ένταξη όλων των εργαζομένων σε ενιαία συνδικάτα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τον ριζοσπαστικό και αγωνιστικό του προσανατολισμό.

Θα συνεχίσουν, τέλος, να αγωνίζονται για την οικοδόμηση ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου, με όλα τα πληττόμενα από την καπιταλιστική κρίση, στρώματα, για να μπει ένα τέρμα στη φορολογική τους αφαίμαξη από το κράτος και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, προκειμένου να πληρώνονται κανονικά οι δανειστές και οι τοκογλύφοι και να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι πλούσιοι, για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και για το παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας σε όφελος του λαού και του τόπου.

Η γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη πρέπει να στείλει μήνυμα αντίστασης απέναντι στη νέα επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από το μνημονιακό μέτωπο Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και ότι αυτό το μέτωπο μπορεί να ηττηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για να μπει ένα τέλος στα βάσανα του ελληνικού λαού και την μνημονιακή επιτροπεία της χώρας μας.

ΜΕΤΑ, 03-12-16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας