Μετά το εμπάργκο του Βενιζέλου τι; Πού βρίσκεται σήμερα η εμπορία των αγροτικών προϊόντων;

εμπορία

Ασφαλώς και τα μπλόκα των αγροτών με τα αιτήματά τους, ειδικά των μικρομεσαίων που  κινδυνεύουν να αφανισθούν, είναι δίκαια και λογικά και βεβαίως η ΛΑ.Ε αμέσως στάθηκε στο πλευρό τους και υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους.

Σε μία άσχημη πολιτική συγκυρία, από την πανταχόθεν επίθεση της Νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, διαμέσου των μνημονιακών σχιζοφρενικών πολιτικών, οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουν με νύχια και με δόντια να σταθούν στα πόδια τους.

Είναι βεβαίως το κόστος παραγωγής με όλους τους συντελεστές (καύσιμα, ενοίκια, ηλεκτρικό  ρεύμα, λιπάσματα και λοιπά αγροτικά εφόδια) δυσβάστακτο, υπερβολικό σε  σχέση με τους Ευρωπαίους αγρότες και βεβαίως οι δομικές αδυναμίες, όπως ο μικρός κλήρος, οι εισαγωγές σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, αγροτικών μηχανημάτων, που  οι άθλιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν μετά το ΄50-΄60 και οι πολιτικές επιλογές ήταν εχθρικές για την ελληνική έρευνα και αντιθέτως φιλικές και ξενόδουλες απέναντι στις πολυεθνικές.

Στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, έχοντας πλήρη επίγνωση και τεχνοκρατική άποψη, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ιεραρχικά το σημείο αδυναμίας ή το κομβικό σημείο της πρωτογενούς παραγωγής είναι η εμπορία των αγροτικών προϊόντων και έπεται το κόστος παραγωγής. Άντε και μειώσαμε το κόστος παραγωγής. Πού θα δώσουμε τα προϊόντα μας;

Όταν για τους παρακάτω λόγους:

α) Το εμπόριο παρά τα όποια βήματα θετικά έγιναν με τη θέσπιση του Μητρώου Εμπόρων εξακολουθεί να είναι εκβιαστικό, τυχοδιωκτικό και άθλιο με τιμές ανοικτές και πληρωμή κατά το δοκούν, επιταγές πολλές φορές χωρίς αντίκρισμα, ουσιαστικά βιομηχανία διαμαρτυρόμενων επιταγών καθώς και πολλαπλών ανανεώσεων για ένα έως δύο χρόνια.

β) Όταν χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς γίνονται ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων όπως π.χ. πατάτα Γαλλίας να βαπτίζεται πατάτα Αμαλιάδας, ή τούρκικο ρόδι να βαπτίζεται ελληνικό ή η ανεξέλεγκτη αθρόα εισαγωγή σκονόγαλου με κατά συνέπεια το κτύπημα της ντόπιας παραγωγής και το γάλα να πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές 60-70 λεπτά στους κτηνοτρόφους.

Εν τάχει θα μπορούσα να αναφερθώ σε πάμπολλα παραδείγματα που δεν μπορούν να γραφούν σε αυτό το σημείωμα.

Άραγε πού είναι το πρόβλημα της εμπορίας και τι μπορεί να γίνει;

Ασφαλώς το εμπάργκο που στήριξε ο Βενιζέλος στοιχιζόμενος με την Ε.Ε  εναντίον της Ρωσίας με αφορμή το Ουκρανικό, ήταν πολλαπλά καταστροφικό για την αγροτική μας οικονομία.

Ήτοι η χώρα μας χάνει μια μεγάλη αγορά αυτή της Ρωσίας, που απορροφούσε τεράστιες ποσότητες πορτοκαλιών, λεμονιών, ροδάκινων, φράουλας κλπ. με συνέπεια καταστροφική για τους αγρότες.

Είναι βεβαίως και το σκληρό νόμισμα του Ευρώ, που αδυνατούν τα ελληνικά προϊόντα να έχουν την δική τους θέση στην παγκόσμια αγορά και οι εξαγωγές μας να προωθηθούν προς όφελος των αγροτών.

Παρά τις πολλαπλές δυσκολίες οπωσδήποτε της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων κατά τη γνώμη μου δίνουμε λύσεις σύμφωνα με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση με τις  παρακάτω προτάσεις:

  • Δημιουργία γραφείου εξαγωγών σε κάθε Νομό και επάνδρωσή του με γεωτεχνικούς- οικονομολόγους που αντικείμενό τους θα είναι η εξεύρεση αγορών σύμφωνα με τις ποιοτικές προδιαγραφές- πιστοποιήσεις που ζητούν οι ενδιαφερόμενες αγορές.
  • Ίδρυση Δημοσίου φορέα εξαγωγών σε συνεργασία με επιμελητήρια παρά το αποτυχημένο πείραμα της ΑΓΡΕΞ την δεκαετία του ΄70, δεν απέτυχε ο θεσμός, αλλά λόγω της διαφθοράς και της μη ύπαρξης ελεγκτικού μηχανισμού κυρίως απέτυχε.
  • Ενίσχυση συνεταιριστικών σχημάτων με σκοπό την εμπορία.
  • Δημιουργία δημοπρατηρίων με συμμετοχή όλων των φορέων από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ιδιωτών με διαφανείς και υγιείς συνθήκες λειτουργίας.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής έναντι των αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενων προϊόντων με σχολαστικούς φυτουγειονομικούς ελέγχους και παραπέρα έλεγχος   στη διακίνηση τους προς αποφυγήν των ελληνοποιήσεων τους.

Συμπερασματικά στα τεράστια θέματα της πρωτογενούς παραγωγής στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα συσσωρευμένα  προβλήματα των αγροτών. Και σαν ΛΑ.Ε δίνουμε την μάχη για την παραγωγική ανασυγκρότηση  του δυναμικού τομέα   της Αγροτικής οικονομίας, με την εναλλακτική μας πρόταση διεξόδου από την κρίση ειδικότερα με τη απόκτηση της Νομισματικής κυριαρχίας και την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα σαν ένα  εργαλείο δυναμικό οι εξαγωγές αγροτικών μας προϊόντων θα πολλαπλασιασθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας