Μεγάλη συνάντηση διεθνιστικής αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα

1041
διεθνιστικής

Στην Αβάνα της Κούβας πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου μεγάλη συνάντηση διεθνιστικής αλληλεγγύης με τη συμμετοχή πάνω από 1.200 αντιπροσώπων 789 κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων από 86 χώρες του κόσμου.

Η «Συνάντηση αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης, για τη δημοκρατία και τον αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό» που διοργανώθηκε από το Κουβανικό Ινστιτούτο της Φιλίας των Λαών (ICAP), είχε σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κούβα. Οι λαοί συνεχίζουν τον αγώνα τους».

Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος του ΙCAP Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ, που έγινε γνωστός ως ένας από 5 Κουβανούς ήρωες που απελευθερώθηκαν το 2015 μετά από 16 χρόνια άδικης φυλάκισης στις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με συζητήσεις σε ενότητες και στην ολομέλεια παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάς Κανέλ, ο Ραούλ Κάστρο, πρώτος γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ. Κούβας, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Συρίας, η κόρη του Λούσιους Γουόκερ, ιδρυτή της οργάνωσης «Πάστορες για την ειρήνη», Γκέιλ, και πολλοί άλλοι.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη στήριξη της Κούβας, την καταδίκη του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στο νησί της Επανάστασης, την απαίτηση να σταματήσουν όλες οι κυρώσεις που το τελευταίο διάστημα αυξάνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και να επιστραφεί στην Κούβα η κατεχόμενη από τους Αμερικανούς βάση του Γκουαντάναμο.

Τις επόμενες μέρες, 6-7 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Κούβας πρόκειται να φέρει στην Ολομέλεια του ΟΗΕ το ψήφισμα άρσης του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, ψήφισμα που εξασφαλίζει κάθε χρόνο τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των χώρων, εκτός των ΗΠΑ και κάποιων λιγοστών συμμάχων τους.

Στη Διακήρυξη που εγκρίθηκε σημειώνεται, επίσης, η αλληλεγγύη στη Βενεζουέλα που αντιμετωπίζει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα καθώς και στους λαούς και τα κινήματα άλλων χωρών όπως της Βολιβίας, της Χιλής, του Εκουαδόρ, της Νικαράγουας, του Πουέρτο Ρίκο, της Παλαιστίνης κ.λπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας