Η μεγαλύτερη απεργία κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ

1344
απεργία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν τη μεγαλύτερη απεργία κρατουμένων στην ιστορία τους. Η απεργία έχει προκηρυχτεί από τον περασμένο Απρίλιο και για να γίνει αντιληπτή η έκτασή της αρκεί να δει κανείς το εξής στοιχείο: Καλείται να απεργήσει ένας πληθυσμός 2-3 εκατομμυρίων ανθρώπων και αναμένεται η ενεργητική συμμετοχή σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ.Οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό φυλακισμένων στον κόσμο με 716 έγκλειστους ανά 100.000 κατοίκους. Ο  πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί το 4%  του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως ο πληθυσμός των φυλακών τους, αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού των φυλακών όλου του πλανήτη.Πρόκειται για μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάλογα με τη φυλακή και τη θέση, οι εργάτες-κρατούμενοι, κερδίζουν από 23 σεντς έως 1,41 δολάριο την ώρα. Για δεκαετίες, οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις απάνθρωπες συνθήκες τους, θεωρώντας τους εαυτούς τους δούλους του 21ου αιώνα.

Ένας στους τέσσερις κρατούμενους του πλανήτη είναι Βορειοαμερικανός και το 60% από αυτούς εργάζονται σε αυτά τα κέντρα και σε κάποιες Πολιτείες της χώρας, κάποιοι δεν έχουν άλλη επιλογή (είναι αναγκαστική εργασία από το σωφρονιστικό σύστημα ) ενώ σε άλλες, είναι απόλυτα εξαναγκασμένοι να το κάνουν, γιατί οι συνθήκες διαβίωσης είναι στα όρια της επιβίωσης (πρακτικά δεν έχουν τη δυνατότητα να φάνε). Εαν υπολογίσουμε το σύνολο του έργου που παράγεται σε όλες τις φυλακές των ΗΠΑ σαν να ήταν μια επιχείρηση, οι φυλακές θα βγουν ο τρίτος εργοδότης της χώρας, πίσω από την General Motors και την WallMart. Μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάλογα με τη φυλακή και τη θέση, οι κρατούμενοι-εργαζόμενοι κερδίζουν από 23 σεντς έως 1,41 δολάριο την ώρα. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται εδώ και δεκαετίας για τις απάνθρωπες συνθήκες τους, θεωρώντας τους εαυτούς τους δούλους του 21ου αιώνα, και αυτές τις μέρες συντονίζονται για να ξεκινήσουν απεργία σε 17 πολιτείες.

Μια συνταγματική τροπολογία: Η 13η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος απαγόρευσε τη «δουλεία και την υποχρεωτική εργασία» εκτός από μια περίπτωση, «ως τιμωρία για ένα έγκλημα για το οποίο ο πολίτης καταδικάστηκε δεόντως«.

Αθέμιτος ανταγωνισμός: To προπαγανδιστικό ατού στο οποίο υπολογίζουν είναι ότι ένας κρατούμενος, ακόμα και αν πρόκειται για κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί με τη μέγιστη ποινή για κατοχή ναρκωτικών, δεν προκαλεί και μεγάλη συμπάθεια στο γενικό πληθυσμό της χώρας. Εξηγώντας όμως την σύγκρουση που προκαλείται στην ελεύθερη αγορά και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, μπορούν να κερδίσουν το κοινό. Επιχειρήσεις που με κίνητρο την αύξηση της κερδοφορίας τους μισθώνουν φυλακισμένους με μισθούς πολύ πιο χαμηλούς από τον βασικό μισθό μειώνουν το κόστος, ενώ επιχειρήσεις που δεν έχουν κερδίσει σύμβαση με τα σωφρονιστικά ιδρύματα, έχουν ένα σαφές μειονέκτημα στον ανταγωνισμό. Αυτοί οι εργοδότες δημιουργούν επιπλέον ένα κοινωνικό dumping και πιέζουν προς τα κάτω το βασικό μισθό των υπόλοιπων εργαζομένων.

Φαύλος κύκλος: Mεγάλο μέρος της εργασίας τους αφορά τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των ίδιων των φυλακών (κουζίνα, πλυντήρια), όμως πολλοί εργοδότες προχωρούν πολύ πιο πέρα από αυτό. Κάποιοι κρατούμενοι εργάζονται στον καθαρισμό κρατικών οδών, στην κατασκευή πολεμικού υλικού και σε εργασίες που δεν έχουν σχέση με το δημόσιο, όπως στις εταιρείες Microsoft, Starbucks και McDonalds. Στην Καλιφόρνια 2.οοο κρατούμενοι εργάζονται ως πυροσβέστες. Το πρόβλημα έρχεται όταν οι κρατούμενοι ολοκληρώσουν την ποινή τους και επιστρέψουν στους δρόμους. Εκεί θα ανακαλύψουν ότι η εμπειρία τους σε εργασίες υψηλής ειδίκευσης, όπως πυροσβέστες, πρακτικά δεν χρησιμεύει σε τίποτα, αφού κανένας τους δεν μπορεί να βρει δουλειά σε αυτές τις ειδικότητες.

*Μετάφραση: Prensa Rebelde – prensa-rebelde.blogspot.gr

**Αρχική πηγή : resumenlatinoamericano.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας