Μεγάλη αναταραχή στις αγορές, σε παγκόσμιο κατήφορο

1484
αγορές

Φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα μέρος να κρυφτούν: Οι ιδιώτες επενδυτές είναι σίγουρα δικαιολογημένοι να αισθάνονται κάπως έτσι αυτή την περίοδο, με τα κύματα των πωλήσεων με ζημιά να αποτελούν καθημερινή υπόθεση στις αγορές που εκτείνονται από τη Νέα Υόρκη έως τη Σαγκάη. Ως αιτία καταγράφεται ένας συνεχώς αυξανόμενος κατάλογος ανησυχιών που ξεκινούν από τις πιο σφικτές οικονομικές συνθήκες και φτάνουν έως τις εμπορικές εντάσεις, τις εταιρικές αποδόσεις, τις αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και τις γεωπολιτικές καταιγίδες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

“Η αγορά προσπαθεί να αποφασίσει αν τα σταθερά παγκόσμια οικονομικά μεγέθη που έχουμε μέχρι τώρα αρχίσουν να δίνουν τη θέση τους σε μια περίοδο ασθενέστερης ανάπτυξης”, δήλωσε ο Kelvin Tay, περιφερειακός διευθυντής επενδύσεων στην UBS Wealth Management στη Σιγκαπούρη. “Η αύξηση του κόστους, τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, οι εντάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την ιταλική δημοσιονομική κατάσταση και το Brexit, καθώς και οι εμπορικές αναταράξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προσθέτουν στο αίσθημα απαισιοδοξίας”.

Ακολουθούν μερικές από τις αιτίες που τρέφουν το διεθνή σκεπτικισμό και συμβαίνουν μέσα στον Οκτώβριο:

Ο πλούτος εξαφανίζεται!

Ήταν ένας ζοφερός μήνας για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών. Περισσότερα από 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαφανιστεί από την παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Αυτό συγκρίνεται με τα 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν στη διόρθωση του Φεβρουαρίου το νωρίτερο αυτό το έτος.

Οι ΗΠΑ «στο κόκκινο»

Η ανοδική τάση της αγοράς που διαρκεί μια δεκαετία στις αμερικανικές μετοχές χάνει τελικά την ώθηση προς ταπάνω. Ο δείκτης S&P500 υποχώρησε στις 19 από τις 24 ημέρες του Οκτωβρίου, από την κορυφή του Σεπτεμβρίου και τελικά μηδένισε το ετήσιο κέρδος του την Τετάρτη, παράλληλα με το Dow Jones Industrial Average. Οι traders φαίνεται να αγνοούν ότι στη φετινή χρονιά καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση κερδών τη δεκαετία, και να στρέφουν την προσοχή τους στα πρώτα σημάδια των αρνητικών επιπτώσεων στις εταιρικές προοπτικές από τις αναταράξεις λόγω του εμπορικού πολέμου και των υψηλότερων επιτοκίων.

Στην αγκαλιά των «αρκούδων» οι ασιατικές αγορές

Πρώτα ήταν το Βιετνάμ τον Μάιο. Στη συνέχεια, η Κίνα και οι Φιλιππίνες τον Ιούνιο και το Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο. Τώρα, είναι τόσο η Νότια Κορέα όσο και ο δείκτης MSCI Asia Pacific, οι οποίες παραδόθηκαν, με τους περιφερειακούς δείκτες να βάζουν τις αγορές σε καθοδική πορεία για πρώτη φορά από το 2016. Οι μετοχές της Ασίας έχουν χάσει φέτος περισσότερα από 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας