Μεγάλες ουρές στα διαγνωστικά κέντρα για rapid-test. Πίεση σε ανεμβολίαστους

693
Μεγάλες ουρές στα διαγνωστικά κέντρα για rapid-test

Έξω από διαγνωστικά κέντρα συγκεντρώνονται πολίτες τις τελευταίες μέρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν rapid test. Ο λόγος για τον οποίο ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα τις επόμενες ημέρες.

Ουρές μέτρων σχηματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας, έξω από διαγνωστικά κέντρα για εργαστηριακά τεστ κορονοϊού.

Το Sputnik βρέθηκε σε δύο διαγνωστικά κέντρα έξω από τα Ιλίσια και στο κέντρο της Αθήνας όπου ήταν αυξημένη η κινητικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως διαπιστώσαμε, στην ουρά υπήρχαν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Δεν θέλω να κάνω το εμβόλιο. Γι’ αυτό με υποχρεώνουν λόγω δουλειάς να κάνω rapid test» μας λέει η Ελένη Κ. περιμένοντας στην ουρά.

«Φοβάμαι να εμβολιαστώ, δεν έχω πειστεί ακόμα ότι είναι ασφαλές» αναφέρει ο Γιώργος Μ.

Σε επικοινωνία με διαγνωστικό κέντρο μάθαμε ότι ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν rapid test σήμερα βρέθηκαν γονείς μαθητών που έκαναν self test και είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Ποιο είναι το πιθανό «αγκάθι» με τα rapid test

Κίνδυνο για περισσότερες και μεγαλύτερες ουρές τις προσεχείς μέρες έξω από τα διαγνωστικά βλέπει από την πλευρά του μιλώντας στο Sputnik ο Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

«Το πρόβλημα είναι ότι από κάποια κέντρα ορίζουν συγκεκριμένες μέρες για τα rapid test. Αυτό συσσωρεύει όγκο εργασίας για τους βιοπαθολόγους. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να είχαν εφαρμόσει κυλιόμενο ωράριο» προσθέτει.

Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ο ειδικός επισημαίνει ότι πρέπει να επεκταθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε περισσότερα επαγγέλματα πέρα από τους υγειονομικούς.

«Κανείς δεν σε υποχρεώνει να εμβολιαστείς. Ωστόσο έχει η Πολιτεία το δικαίωμα να πει ότι δεν θέλει τους υγειονομικούς ανεμβολίαστους στον χώρο εργασίας. Κι αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα διανύουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

Τι ισχύει για τα διαγνωστικά test

Έλεγχο σε εβδομαδιαία βάση με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης (rapid test), θα πρέπει να πραγματοποιούν από σήμερα, Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά κέντρα με κόστος 10 ευρώ για rapid test που θα βαρύνει τον εργαζόμενο.

Το τεστ αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Την ίδια στιγμή, ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά test PCR ή rapid κάθε εβδομάδα.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο (PCR) εντός 72 ωρών, ή rapid test εντός 48 ωρών θα μπορεί ο πολίτης από 12 ετών και πάνω να εισέρχεται σε δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία. Οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών θα προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) που έχει διενεργηθεί σε διάστημα 24 ωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας