Μείωση συντάξεων μέχρι και 18% σε 4 δόσεις με βάθος διετίας

2954
μείωση

Σε μια προσπάθεια να εμπαίξει τους συνταξιούχους και στο πλαίσιο των ψευδών υποσχέσεών της πως δε θα γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις από 1η Γενάρη 2019 (σ.σ.: κάτι που έχει ήδη ψηφίσει, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων), σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχεδιάζουν να προτείνουν στους δανειστές – επιτηρητές τη μείωση των συντάξεων σε 4 δόσεις και σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή την εφαρμογή της ψηφισμένης περικοπής κατά 18%, των συντάξεων, όχι άμεσα αλλά σε ισόποσες δόσεις κάθε εξάμηνο.

Εφόσον περάσει το σχέδιο από τους δανειστές αλλά και το Eurogroup (σ.σ.: εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη δυσκολία), η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποτραπεί το σοκ για τους συνταξιούχους καθώς δεν θα δουν μειώσεις, όταν πάνε να εισπράξουν τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Επιπλέον, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με την μορφή «13ης σύνταξης», όπως προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, θα βελτιώσει το ποσό που θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ το Δεκέμβριο.

Και τα δύο ανωτέρω, ουσιαστικά, θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης στους προεκλογικούς της στόχους, καθώς θα μιλά για… νίκη, από τη στιγμή που και περικοπές θα γίνουν και το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί θα προέρχεται από τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα, χρήματα δηλαδή που υφαρπάχθηκαν από τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους φορολογουμένους…

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερωθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης και θα ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις στις 10 Σεπτεμβρίου για να κριθεί το θέμα στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Σύμφωνος με την ελληνική πρόταση φαίνεται πως είναι ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να επηρεάσει το Eurogroup τελικά.

Πάντως, ακόμη και αν γίνει σταδιακή εφαρμογή των περικοπών, οι μειώσεις στις συντάξεις θα αγγίξουν και το 18% και αναλυτικότερα:

  • Δημόσιο (ένστολοι – πανεπιστημιακοί): Μείωση 15% – 18%

  • Πρώην ΤΕΒΕ: Μείωση 18%

  • Πρώην Ταμείο Εμπόρων: Μείωση 18%

  • Πρώην ΙΚΑ: Περικοπές έως 18% στις συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ

  • Ταμείο Νομικών: Μειώσεις 10% – 18%

  • ΤΣΑΥ – ΤΣΜΕΔΕ: Περικοπές 10% – 18%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας