“Μαύρος” Φεβρουάριος στο Χρηματιστήριο, με απώλειες 21%

988
χρηματιστήριο

Με απώλειες σχεδόν 21% για τον Γενικό Δείκτη και άνω του 31% για τον τραπεζικό ολοκληρώθηκε ο Φεβρουάριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να δέχεται πρωτοφανή “επίθεση” από τους “τρομαγμένους” από τον κοροναϊό πωλητές, οι οποίοι πάτησαν αδιακρίτως την εντολή του risk off, βυθίζοντας τις αποτιμήσεις.

"Κόκκινος" Φεβρουάριος στο Χρηματιστήριο, με απώλειες 21%

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 6,47%, στις 1.823,29 μονάδες, ενώ στο -4,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 988,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,86% στις 575,15 μονάδες, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών (29/3/2019).

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 19,3%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 18,6%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 24,9%.

Όταν τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται στη χειρότερη πτωτική περιδίνηση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008… το ΧΑ δεν θα μπορούσε να βγει αλώβητο από αυτή τη θύελλα. Ολοκληρώνοντας σήμερα τη χειρότερη εβδομάδα από εκείνη που επακολούθησε των capital controls του 2015, βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών και με τις αποτιμήσεις του αποδεκατισμένες εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού και της επίδρασης που έχουν αυτά στην πραγματική οικονομία. Μια οικονομία που, τουλάχιστον στην Ευρώπη, βρίσκεται ένα βήμα πριν την συρρίκνωση.

Το σφυροκόπημα των αποτιμήσεων συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η οποία περνά στην ιστορία ως η χειρότερη από την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ΧΑ μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων τον Αύγουστο του 2015, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Αιτία και αφορμή η εξάπλωση του κοροναϊού με τα πρώτα κρούσματα να καταγράφονται πλέον και στην Ελλάδα.

Η αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας εξηγούν το γιατί οι αγορές έχουν επιστρέψει σε μια έντονη τοξική καθοδική πορεία. Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των εταιριών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές.

Η πτωτική εικόνα της αγοράς είναι καθολική, η προσφορά δεν κάνει διακρίσεις σε άμεσα εμπλεκόμενους και μη, αυτό φαίνεται και από τον τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων ο οποίος παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Όμως η συγκυρία που διανύουμε έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις πρόσφατες προηγούμενες καθοδικές φάσεις των Αγορών: Οι επιπτώσεις αναφέρονται σε μια ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι σε ένα δομικό πρόβλημα, δεν διανύουμε μια κατάσταση τυπικής ύφεσης που ήρθε για να μείνει και θα χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα ή παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Για τους επενδυτές που βλέπουν το Χρηματιστήριο σε μια λογική αποτιμήσεων και όχι τάσης, τα επίπεδα διαπραγμάτευσης έχουν νόημα τοποθετήσεων, όχι απλά για μια γρήγορη κίνηση εξομάλυνσης τιμών αλλά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο με πολύ ικανοποιητική αμοιβή ρίσκου. Σε μια τόσο κόντρα κίνηση απαιτείται ένα άλμα πίστης ώστε να ξεπεραστεί ο θόρυβος που διαχέεται σε όλα τα μέσα και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε διάθεση και ψυχολογία.

Ακόμα και αν η αγορά διολισθήσει χαμηλότερα, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται δεν συνιστούν πολυετή ανοδικά υψηλά ή εξαντλούν κάθε ανοδικό περιθώριο. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι διατυπώνουμε βεβαιότητα για το τέλος της πτώσης, οι τιμές συνιστούν επίπεδα ευκαιρίας στο συντριπτικό εύρος της αγοράς και δικαιολογούν επενδυτικό ενδιαφέρον και όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν η εκτόνωση αυτών των τάσεων ουδέποτε συμβαδίζει με την επικαιρότητα, έχει ένα πιο ιδιότροπο χρονισμό αντίδρασης.

Η έντονη και γρήγορη πτώση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός σπάνιου τεχνικού φαινομένου που θα πρέπει να αξιολογηθεί πιο μακροπρόθεσμα. Ο ημερήσιος MACD βρίσκεται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, μια κατάσταση που συναντάται τον Ιούλιο του 2016 μετά την ανακοίνωση του Brexit και την απότομη πτώση που ακολούθησε και στις 9 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς όταν σημειώθηκαν τα πολυετή χαμηλά της αγοράς (>31 χρόνια) στις 420 μονάδες.

Μια τόσο σφοδρή υποτιμητική εικόνα δεν μένει ποτέ αναπάντητη χωρίς αντίδραση και είναι πλέον θέμα 1 ή 2 συνεδριάσεων εκδήλωσης κάποιας ανοδικής διόρθωσης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά μακροχρόνιους πυθμένες όταν συνδυάζεται με σφοδρές υποτιμήσεις και ανοδικές αποκλίσεις από τους άλλους ταλαντωτές.

Η αντίδραση προς ώρας έχει στόχο τις 860 μονάδες όπου εκεί η αγορά θα αναμετρηθεί με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τον οποίο έχει πλέον διασπάσει καθοδικά από την περασμένη Δευτέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε όλες τις χρονικές περιόδους πουλημένος θέτοντας το τέλος του Bull market το οποίο ξεκίνησε τεχνικά πριν ακριβώς από ένα χρόνο. Η διαγραμματική συγκυρία προβλέπεται συναρπαστική καθώς η επόμενη ημέρα τέτοιων εξάρσεων συνοδεύεται από μεταβλητότητα και από τις δύο πλευρές, σενάριο το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για το κοντινό χρονικό διάστημα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, ο Titan σημείωσε απώλειες 11%, με τις ΔΕΗ, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με πτώση λίγο πάνω από το 10%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 9,85%, η Βιοχαλκο κατά 9%, με τον Σαράντη και τη Motor Oil να έπονται με απώλειες 8,50% και 8,07% αντίστοιχα.

Άνω του 7% ήταν η πτώση σε Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ και Coca Cola, οι ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν στο -6,86% και -6,57%, ενώ Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια έχασαν 5,65% και 5,45% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean, ενώ ο Ελλάκτωρας έκλεισε με απώλειες 3,20%. Άνω του -2% έκλεισαν οι Jumbo, ΟΤΕ και Φουρλής, ενώ η Λάμδα ήταν η μόνη που διεσώθη με το +1% που σημείωσε.

*Αλεξάνδρα Τόμπρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας