Μαχητικά συλλαλητήρια για να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη

495
Μαχητικά συλλαλητήρια για να αποσυρθεί
Μεγάλες πορείες από φοιτητές και καθηγητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επεισόδια κοντά στο ΑΠΘ μεταξύ ομάδας ατόμων και ΜΑΤ, που προχώρησαν σε προσαγωγές. Μικρή ένταση στο τέλος της κινητοποίησης στην πρωτεύουσα

Με μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις απάντησε και σήμερα η εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, την αντίθεση στο οποίο έχουν εκφράσει ξεκάθαρα πρυτάνεις, κοσμήτορες, καθηγητές, φοιτητές, γονείς και μαθητικές πρωτοβουλίες.

«Να μην τολμήσουν να το ψηφίσουν», «Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία – διαγραφές – πειθαρχικές», «Ανοίξτε τις σχολές» έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών της Αθήνας, οι οποίοι φορώντας μάσκες πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω οι κάμερες από τις σχολές» φώναξαν χαρακτηριστικά.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της πορείας, καθώς λίγα άτομα αποσπάστηκαν από το σώμα της κι επιχείρησαν να προκαλέσουν μικροφθορές με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών. Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους, που είχαν κλείσει νωρίτερα.

Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες νέοι και νέες έδωσαν το «παρών» και στην κινητοποίηση της συμπρωτεύουσας. Ένταση προκλήθηκε, όταν στο τέλος της διαδήλωσης ομάδα συγκεντρωμένων κινήθηκε προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αλλά αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος της Ροτόντας την εμπόδισαν αποκλείοντας στενά για να μην να φτάσει στην πανεπιστημιούπολη.

Ορισμένα άτομα πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που προχώρησαν σε χρήση χημικών, με αποτέλεσμα για λίγα λεπτά να γίνει αποπνικτική η ατμόσφαιρα η περιοχή του Συντριβανίου, και σε προσαγωγές.

Νωρίτερα, φοιτητές στη Θεσσαλονίκη έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους φοιτητές των πανεπιστημίων της γείτονος, οι οποίοι εδώ και έναν μήνα διαδηλώνουν ενάντια στον διορισμό του πρύτανη στο Πανεπιστημίου του Βοσπόρου από τον Ερντογάν, ενώ έχουν δεχτεί κύμα αστυνομικής καταστολής με μαζικές συλλήψεις που αυτή την εβδομάδα έφτασαν τις 250. «Από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία, έξω από τις σχολές μας η αστυνομία» φώναξαν οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, πριν ξεκινήσει η πορεία.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κλιμακώνουν το τελευταίο διάστημα τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση του αυταρχικού νομοσχεδίου, το οποίο φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως δραστική μείωση των εισακτέων, ανώτατο όριο στη φοίτηση, θέσπιση αυστηρού πειθαρχικού δικαίου και ίδρυση αστυνομικού σώματος που θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ. Και ζητούν τα 30 εκατομμύρια, που προορίζονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να δοθούν σε μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα μετά από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας με τηλεκπαίδευση.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τόνιζε η ΟΛΜΕ στο κάλεσμά της. «Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί», σημειώνει, από την πλευρά της, η ΔΟΕ.

Το νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις μέρες στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και οδεύει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Σκόπιμη υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου, ιδεοληπτικές εμμονές περί «νόμου και τάξης», κοινωνική αναλγησία με τη μείωση εισακτέων, «οργουελικές» και «ανελεύθερες» διατάξεις απέδωσαν στην κυβέρνηση τα κόμματα, πλην Ελληνικής Λύσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας