“Ματώνει” η εξεγερμένη Καταλονία-Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο

814
καταλονία
Πιο βαθιά στην αστάθεια βυθίζεται κάθε μέρα η Βαρκελώνη

 

Η Μαδρίτη ζητά επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο οι πολίτες της Καταλονίας δεν κάνουν πίσω. Μιλάνε για δρόμο χωρίς επιστροφή και καλούν την αυτονομιστική κυβέρνηση να σπάσει εδώ και τώρα τα δεσμά με την κεντρική κυβέρνηση.

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας -οπότε κι έγινε γνωστή η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταδικάζει τους αυτονομιστές πολιτικούς σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας να ανεξαρτητοποιηθεί το 2017– η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, βρίσκεται στην κυριολεξία ανάμεσα στις μυλόπετρες. Από τη μια τα κόμματα της Αριστεράς ζητούν την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης μέσω του διαλόγου, η Δεξιά εμμένει στην υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox αναμένεται να παίξει το χαρτί της «εθνικής ενότητας» επικεντρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία στο αυτονομιστικό ζήτημα.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Όπως δείχνουν όμως οι δημοσκοπήσεις το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών δεν πρόκειται να άρουν οι βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, αφού ούτε τα δεξιά ούτε τα αριστερά κόμματα δεν προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο Πέδρο Σάντσεθ θα αποσπάσει 3 επιπλέον έδρες για να φθάσει τις 126, αλλά ακόμη και με την υποστήριξη των δύο μικρότερων κομμάτων της αριστεράς δεν θα φθάσει τις 176 έδρες που χρειάζεται για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για την οποία θα χρειασθεί υποστήριξη και από τοπικά κόμματα.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο, μαζί με τους Σοσιαλιστές, κυριάρχησε στο ισπανικό πολιτικό τοπίο τις τελευταίες δεκαετίες, θα εξασφαλίσει 30 έδρες επιπλέον, φθάνοντας τις 96, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Αλλά ακόμη και αν το Λαϊκό Κόμμα συμμαχήσει με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox, δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Vox, το οποίο εξασφάλισε τις πρώτες του έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Απριλίου, θα κερδίσει 10 επιπλέον έδρες για να καθιερωθεί ως τρίτη πολιτική δύναμη ξεπερνώντας το Podemos και τους Ciudadanos, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η El Pais διευκρινίζει ότι η δημοσκόπηση αποτελεί συγκερασμό των αποτελεσμάτων δεκάδων δημοσκοπήσεων, με ιδιαίτερο βάρος σε εκείνες που πραγματοποιήθηκαν πιο πρόσφατα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας