Μαλλιά κουβάρια Γαλλία και Πολωνία σε μια ΕΕ όπου όλοι είναι εναντίον όλων

1797

Πολωνία: Άπειρος ο Μακρόν, αλαζονικές οι δηλώσεις του

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την Πολωνία «αλαζονικές», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα της έχει «τα ίδια δικαιώματα με τη Γαλλία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δήλωσή της σε συντηρητική διαδικτυακή πύλη.
«Ίσως αυτές οι αλαζονικές δηλώσεις να οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας και πολιτικής πρακτικής, κάτι που παρατηρώ με κατανόηση, αλλά περιμένω ότι θα καλύψει γρήγορα αυτά τα κενά και ότι στο μέλλον θα είναι πιο συγκρατημένος», δήλωσε η κ. Σίντλο στην ιστοσελίδα wpolityce.pl, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι τίθεται «στο περιθώριο» της Ευρώπης σε «πολλά θέματα».
«Συνιστώ στον κύριο Πρόεδρο να ασχοληθεί με τα θέματα της χώρας του, τότε θα καταφέρει ίσως να έχει τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα και το ίδιο επίπεδο ασφάλειας των πολιτών του όπως τα έχει διασφαλίσει η Πολωνία», είπε ακόμη η κ. Σίντλο, η οποία πρόσθεσε ότι θέλει να υπενθυμίσει «στον κ. Μακρόν ότι η Πολωνία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ίδια ιδιότητα που είναι και η Γαλλία».
«Δεν είναι ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας ούτε κανένας άλλος ηγέτης που θα αποφασίσει προσωπικά το μέλλον της Ευρώπης, αλλά το σύνολο των μελών της κοινότητας», είπε καλώντας τον «κύριο Πρόεδρο να είναι πιο συμφιλιωτικός και να μην διασπά την ΕΕ».
«Έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τη Γαλλία με τα άλλα κράτη – μέλη, και θα το εκμεταλλευθούμε για το καλό της Πολωνίας και των Πολωνών. Η Πολωνία δεν είναι σε σύγκρουση με καμία άλλη χώρα της Ε.Ε., ούτε με την ίδια την Ε.Ε.», είπε ακόμη η κ. Σίντλο.
Σφοδρή κριτική στην Πολωνία από Macron
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέκρινε σφόδρα την άρνηση της Πολωνίας να γίνει πιο αυστηρή η ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά την απόσπαση αλλοδαπών εργαζομένων, ένα «νέο λάθος» της Βαρσοβίας, όπως είπε.
«Η Πολωνία δεν είναι σε τίποτε εκείνη που ορίζει την πορεία της Ευρώπης», είπε στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, κατά την τελευταία ημέρα μιας περιοδείας στην ανατολική Ευρώπη προκειμένου να συγκεντρώσει υποστήριξη για την αλλαγή της οδηγίας αυτής.
«Ο πολωνικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό και η πρωθυπουργός θα δυσκολευθεί να εξηγήσει ότι είναι καλό να κακοπληρώνονται οι Πολωνοί», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Η Πολωνία «τίθεται στο περιθώριο» και «αποφασίζει να πάει αντίθετα με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε πολλά θέματα». Όμως «η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί για να δημιουργήσει τη σύγκλιση, αυτή είναι η ίδια η λογική των διαρθρωτικών ταμείων από τα οποία εισπράττει η Πολωνία», προειδοποίησε.
Η Πολωνία αρνείται σθεναρά την αλλαγή της οδηγίας για την απόσπαση αλλοδαπών εργαζομένων από επιχειρήσεις μιας χώρας σε θυγατρικές τους σε άλλη χώρα της ΕΕ με τη δυνατότητα τους να πληρώνονται με τους μισθούς της χώρας προέλευσης τους.
«Όσον αφορά τους αποσπασμένους εργαζόμενους, είναι η Πολωνία και η ανατολική Ευρώπη που υπεραμύνονται των αρχών της κοινής αγοράς ενώ η Γαλλία προσπαθεί να διαλύσει έναν από τους πυλώνες της ΕΕ», είπε ακόμη η κ. Σίντλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας